Κυριακή 13.06.2021
More

  Φωτογραφίες της NASA δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει τον πλανήτη και σοκάρουν

  Καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου

  Μια σειρά από σοκαριστικές δορυφορικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας έδωσε η ΝΑSA στη δημοσιότητα.

  Οι «εικόνες της αλλαγής», όπως αποκαλεί η NASA τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από το διάστημα, δείχνουν τις αλλαγές που επέφεραν σε τοπία της υδρογείου η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, όπως οι συρρικνούμενοι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, οι χιονοπτώσεις στη Σαχάρα, το λιώσιμο των πάγων στον Καναδά.

  Η συλλογή της NASA αποτελείται από πάνω από 500 φωτογραφίες που ελήφθησαν στις ίδιες περιοχές με χρονική απόσταση ενίοτε και δεκαετιών. Σε ένα σετ φωτογραφιών αποτυπώνεται η εξαφάνιση του παγετώνα Οk στην Ισλανδία, σε άλλο οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αργεντινή και από τις πλημμύρες των μουσώνων στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

  Οι μισές από τις φωτογραφίες ελήφθησαν πριν από το συμβάν και οι άλλες μισές μετά.

  Εικόνες από τον Αρκτικό Ωκεανό από το 1984 και το 2020 δείχνουν τη σημαντική αλλαγή που συνέβη στην περιοχή σε διάστημα μόλις 36 ετών. Φέτος καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής από το 1979, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βάγκενερ (AWI) του Μπρέμερχάφεν της βόρειας Γερμανίας. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική από το 1979, που ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση το 1979, σημειώθηκε το 2012, αλλά η καθοδική πορεία συνεχίζεται με ρυθμό απώλειας 12% ανά δεκαετία. «Και με το ρυθμό αυτό είναι πολύ πιθανό οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής να εξαφανιστούν εντελώς τα καλοκαίρια στη διάρκεια αυτού του αιώνα», λέει ο επιστήμονας της NASA, Τζόι Κομίζο.

  Η NASA κατέγραψε ακόμη τις επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η δραματική μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης και συνεπακόλουθα των εκπομπών καυσαερίων στην Ουχάν της Κίνας στις αρχές του περασμένου χρόνου κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. «Κάποιες από τις φωτογραφίες αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της αστικοποίησης, τις τεράστιες ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Όλες τους όμως δείχνουν πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στον πλανήτη μας», σημειώνει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ