Σάββατο 07.12.2024
More

    Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας φέρνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλίμα

    Ουάσιγκτον και Πεκίνο δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών μεθανίου

    Ελπίδες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δημιουργούνται μετά την–απροσδόκητη- συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν από κοινού στη σύνοδο που πραγματοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη για το κλίμα στη Γλασκώβη και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, ώστε να εντείνουν κι άλλο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα στη δεκαετία.

    Η κοινή συμφωνία για το κλίμα δημιουργεί επιπλέον ελπίδες επειδή έρχεται εν όψει της σημαντικής εικονικής συνόδου κορυφής που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι σε επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ανέφερε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να εμβαθύνει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και να διαχειριστεί καλύτερα τις διαφορές τους. Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί σε σειρά ανοικτών και καυτών θεμάτων, από την τεχνολογία μέχρι το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθεστώς της Ταϊβάν.

    Και οι δύο ηγέτες έχουν κίνητρο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, καθώς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στο εσωτερικό των χωρών τους και τα κλιματικά θέματα είναι ένας βασικός τομέας στον οποίο μπορούν να ξεκινήσουν να συνεργάζονται πιο στενά, σχολίαζε το Bloomberg. Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν παρευρέθη προσωπικά στην υπό εξέλιξη σύνοδο COP26 του ΟΗΕ.

    Η νέα αυτή προσέγγιση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θεωρείται σημαντική επειδή οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή κόντρα για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους , αλλά κι επειδή είναι από αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο. Πεκίνο και Ουάσιγκτον πάντως δεν ενέκριναν πρόταση της Βρετανίας να αναληφθεί δράση πιο γρήγορα και όλες οι χώρες να ενημερώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τη διεθνή κοινότητα για τις προσπάθειες που θα κάνουν για τη μείωση των εκπομπών.

    Αυτή η πρόταση από τους Βρετανούς, που φιλοξενούν στη Γλασκώβη τη σύνοδο, θεωρήθηκε ως τρόπος γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ του ποσού που οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να περικόψουν και του τι πιστεύουν οι επιστήμονες ότι χρειάζεται για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

    Η κοινή δήλωση

    Σε μια κοινή δήλωση που χαρακτηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως ασυνήθιστη λόγω της μέχρι τώρα έντονης κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, Ουάσιγκτον και  Πεκίνο δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών μεθανίου. «Κάθε βήμα έχει σημασία αυτή τη στιγμή και έχουμε ένα μακρύ ταξίδι μπροστά μας», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

    Η δημοσίευση μιας κοινής δήλωσης «δείχνει ότι η συνεργασία είναι η μόνη επιλογή μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Σιε Ζενχούα, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα.

    Ο Τζον Κέρι παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν έλλειψη διαφορών, αλλά η συνεργασία για το κλίμα είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος. Οι δηλώσεις και των δύο έγιναν χωριστά και όχι με κοινή εμφάνιση.

    Ειδικότερα, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με διάφορους τρόπους, όπως με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και μέσω της καταπολέμησης της παράνομης αποψίλωσης των δασών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας. Εάν η συνεργασία αυτή προχωρήσει τώρα οι δύο πλευρές αναμένεται να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας για την αύξηση των σχετικών προσπαθειών που πρέπει να γίνουν μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

    Η μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές των αντιπροσωπειών αυτές τις τελευταίες ημέρες των συνομιλιών κορυφής. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναζητούν ισχυρές δεσμεύσεις από τις πλούσιες για περισσότερα κεφάλαια με στόχο την ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ