Τετάρτη 08.05.2024
More

    To πιο βαρύ πτηνό στον κόσμο χρησιμοποιεί φυτά για φάρμακο -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

    Ο λόγος για τον αγριόγαλο, πτηνό ενδημικό της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής

    Το βαρύτερο πτηνό στον κόσμο είναι το τελευταίο ζώο που διαπιστώνεται πως χρησιμοποιεί τα φυτά ως φάρμακο, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα.

    Ερευνητές από τη Μαδρίτη μελέτησαν στοιχεία από 619 κουτσουλιές αγριόγαλων και ανακάλυψαν πως τα δύο είδη φυτών που κατανάλωναν περισσότερο από κάθε άλλη τροφή, είχε «αντιπαρασιτικές ιδιότητες».

    «Εδώ παρουσιάζουμε πως οι αγριόγαλοι προτιμούν να τρώνε φυτά με χημικές ενώσεις με αντιπαρασιτική δράση» εξηγεί ο Λουίς Μ. Μπαουτίστα-Σοπελάνα του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγριόγαλοι ενδημούν σε μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, με το 70% του πληθυσμού τους να ζουν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το είδος, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως ευάλωτο στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Ecology and Evolution, αποκαλύπτει πως οι αγριόγαλοι έτρωγαν σε αφθονία είδος παπαρούνας (Papaver rhoeas που στους ανθρώπους χρηιμοποιείται για τις ιατρικές του ιδιότητες ως ηρεμιστικό και ανακουφιστικό)  και Κατάρα Πάτερσον (Echium plantagineum του οποίου το μπουμπούκι μπορεί να αποδειχτεί τοξικό, αν καταναλωθεί).

    Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες μέσω της ανάλυσης των εκχυλισμάτων των φυτών, αμφότερα έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες οι οποίες ελέγχθηκαν σε τρία κοινά παράσιτα στα πουλιά: το πρωτόζωο Trichomonas gallinae, τα νηματώδη Meloidogyne javanica κι τον μύκητα Aspergillus niger.

    Και τα δύο αυτά φυτά αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων των πρωτόζωων και των νηματοδών, σύμφωνα με την έρευνα. Η Κατάρα Πάτερσον έδειξε μέτρια αμυντική δράση κατά των μυκήτων.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα φυτά αυτά καταναλώνονταν ιδίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της αυξημένης έκθεσης σε παράσιτα.

    Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, οι αρσενικοί αγριόγαλοι συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, κάνοντας επίδειξη στα θηλυκά που επιλέγουν το σύντροφό τους.

    «Συνήθως συνδέουμε την αυτο-ίαση με είδη όπως τα πρωτεύοντα, οπότε το να βλέπουμε ερευνητές να μελετούν τα απειλούμενα πτηνά, είναι υπέροχο» λέει ο Πολ Ρόους, ζωολόγος και λέκτορας στη συμπεριφορά ζώων στο πανεπιστήμιο του Εξετέρ. Ο ίδιος σημειώνει πως τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι αγριόγαλοι είναι σε θέση να αποφασίσουν τι είναι καλό γι’αυτολύς σε συγκεκριμένη στιγμή και να αλλάξουν αναλόγως την τροφική τους συμπεριφορά.

    Με πληροφορίες από CNN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ