Τρίτη 31.01.2023
More

  Στο επίκεντρο τα έργα υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Συνάντηση του Στ. Καλογιάννη με τον Αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων

  Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα είχε ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  Όπως είναι γνωστό, τον προηγούμενο μήνα το Υπ. Εσωτερικών χρηματοδότησε με 90 εκατ. ευρώ τους ΟΤΑ για κάλυψη γενικών δαπανών, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

  Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν χρηματοδοτηθεί, εκτάκτως, όλοι οι Δήμοι του Ν. Ιωαννίνων με συνολικό ποσό 1,7 εκ. ευρώ. Προ ημερών δε, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις, όπως η συντήρηση σχολικών μονάδων του Δ. Ιωαννιτών με 4,5 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας του Δ. Πωγωνίου με 1 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης του Δ. Ζαγορίου με 1,9 εκ. ευρώ.

  Ο κ. Καλογιάννης έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης, κατά προτεραιότητα, των μικρών ορεινών Δήμων, οι οποίοι κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, λόγω των γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και κλιματολογικών συνθηκών. Άλλωστε, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών Δήμων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής 2021, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους, καθώς θα είναι αρνητικές οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης, σε θέματα χρηματοδότησης, λειτουργικότητας και, εν τέλει, βιωσιμότητας αυτών των Δήμων.

  Ο κ. Πέτσας βεβαίωσε τον κ. Καλογιάννη ότι τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υλοποιούνται κανονικά, καθώς είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους. Τον ενημέρωσε, επίσης, ότι θα χρηματοδοτηθούν τις επόμενες ημέρες έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στις Περιφέρειες, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων της Αυτοδιοίκησης.

  Μετά τη συνάντηση ο κ. Καλογιάννης δήλωσε:

  «Ευχαριστώ τον Υπουργό για τη συνεργασία μας. Είμαι ικανοποιημένος, τόσο από το γεγονός ότι τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον κ. Πέτσα, όσο και από τις προοπτικές περαιτέρω χρηματοδότησης έργων υποδομής και ανάπτυξης για τους ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, τους επόμενους μήνες. Δεδομένου ότι η ωριμότητα έργων και δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους, είναι σημαντικό να δοθεί από τους ΟΤΑ προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα, παρά τα προβλήματα που πολλές φορές υπάρχουν, όπως η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ