Σάββατο 27.04.2024
More

    Στα ύψη το θερμόμετρο και την επόμενη ημέρα

    Ελεύθεροι αφέθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι 23 συλληφθέντες μετά τα επεισόδια στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι 23 συλληφθέντες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πλειονότητά τους, στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τρίτης λίγα μέτρα από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και την Εστία της Δομπόλη. Σε βάρος των 23 απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες από την Αστυνομία που ενεργεί την προανάκριση, όπως αυτές της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, της βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων. Σε βάρος τους επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 900 ευρώ.

    Όσα έγιναν ωστόσο στο δεύτερο σε χρονική σειρά σκηνικό έντασης την Τρίτη το απόγευμα, μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινής γνώμης, προσλαμβάνοντας και ευρύτερες διαστάσεις, γιατί σε αντίθεση με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα, το βιντεοσκοπημένο υλικό που καταγράφηκε από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, παρουσία δημοσιογράφων του τοπικού Τύπου, αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα της απρόκλητης επίθεσης σε βάρος μίας ομάδας 30 περίπου ατόμων.

    Αυτή άλλωστε είναι και μία από τις αιτίες που προκάλεσε και τις  αντιδράσεις τοπικών φορέων πολιτικών και αυτοδιοικητικών, που καταδίκασαν την αστυνομική βία.

    Από τα επεισόδια της Τρίτης τραυματίστηκαν επτά άτομα από τους διαδηλωτές, οι δύο εκ των οποίων πιο σοβαρά, οι οποίοι διακομίστηκαν από το σημείο, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η Αστυνομία επίσης κάνει λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

    Στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, όπως και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, η παρέμβαση των οποίων όμως ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, δεν απέδωσε καρπούς, μέχρι που αυτό έγινε το πρωί της Τετάρτης μετά από εισαγγελική εντολή.

    «Από θύματα, γίναμε θύτες»

    Τρεις από τους φοιτητές που βρέθηκαν στο επεισόδιο, μεταξύ αυτών και ο ένας εκ των δύο τραυματιών που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, μίλησαν στην κάμερα του ITV, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη, ωμή και αναίτια άσκηση βίας από τους αστυνομικούς απέναντί τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν προκαλέσει το παραμικρό. Χαρακτήρισαν ασύστολα ψεύδη τα όσα αναγράφονται στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ καθώς όπως υποστηρίζουν κανείς δεν φορούσε κράνος, κανείς δεν εξαπέλυσε επίθεση με πέτρες ή με άλλα μέσα στους αστυνομικούς, αλλά καθηλώθηκαν στο έδαφος και δέχθηκαν μία συντονισμένη επίθεση. «Αυτή δεν ήταν επίθεση από την αστυνομία, αλλά θύμιζε συμμορία», λέει ο Αλέξης Μπρέντας, υποψήφιος δρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου που ήταν παρών στο επεισόδιο.

    «Όσα περιγράφονται στο αστυνομικό δελτίο είναι εκτός πραγματικότητας, ασύστολα ψεύδη για να καλύψουν με κάποιον τρόπο την απρόκλητη επίθεση που δεχθήκαμε και τους τραυματισμούς που προκάλεσαν. Ουσιαστικά, από θύματα, γίναμε θύτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Νάντια Τζώρτζη αναφέρθηκε στο περιστατικό, αλλά και στις επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες για 12 ώρες κρατήθηκαν σε ένα κελί 24 συνολικά άτομα, χωρίς την παραμικρή τήρηση των μέτρων πρόληψης από την Αστυνομία. «Ζητάμε την απαλλαγή των φοιτητών από τις κατηγορίες και από το εξοντωτικό πρόστιμο των 900 ευρώ», πρόσθεσε.

    Ο ένας εκ των δύο σοβαρότερα τραυματιών περιέγραψε τις συνθήκες του τραυματισμού του, ενώ ανέγνωσε και την ιατρική γνωμάτευση από τους ιατρούς των ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, όπου διακομίστηκε.

    Χρ. Γρίβας – Κάποιοι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως

    Κοντά στους συλληφθέντες και τραυματίες βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας που έκανε λόγο για υπερβολική και απρόκλητη χρήση βίας από την αστυνομία, προσθέτοντας, ότι ανέκαθεν υπήρχαν πρόσωπα που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, για να εφαρμόσουν ή να καλυφθούν πίσω από πολιτικές αποφάσεις, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων.

    Ανακοινώσεις καταδίκης

    Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «…η βίαιη παρεμπόδιση πολιτών και οργανώσεων που ήθελαν να καταθέσουν στεφάνι και να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου ή ακόμη και απλών περαστικών, η απροκάλυπτη ωμή βία με αποτέλεσμα τραυματισμούς εναντίον των εστιακών φοιτητών που όλη η πόλη είδε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και το γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας, ο ωμός αυταρχισμός που βίωσε χθες ολόκληρη η χώρα, δεν θυμίζουν σε τίποτε μια ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα, και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Χρυσοχοϊδη. Απομόνωση πρώτα από όλα μέσα στην κοινωνία που καταλαβαίνει πια ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για την οικονομική στήριξη που η χώρα και ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται. Γιατί χθες ο μόνος που δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εντολές που είχε δώσει στην ελληνική αστυνομία».

    Η δημοτική αρχή

    Αποφεύγοντας να καταδικάσει τα γεγονότα, εκφράζοντας όμως τη θλίψη της για αυτά, τοποθετείται η δημοτική αρχή.

    «Η δημοτική αρχή εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τα επεισόδια που σημάδεψαν την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα.

    Οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι είναι εξαιρετικά δύσκολες. Απαιτούν σύμπνοια, συνεργασία και ομοψυχία ώστε όλοι μαζί να τις αντιμετωπίσουμε. Η κοινωνία δοκιμάζεται από την πανδημία και οι αντοχές της μειώνονται. Στις κρίσιμες μέρες που διανύουμε οφείλουμε όλοι να σταθούμε με ψυχραιμία και σύνεση και να μην αφήσουμε χώρο σε νέους διχασμούς».

    Η «Ενότητα Πολιτών»

    Καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αστυνομικής βίας η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», που καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί για την αποκατάσταση ενός κλίματος ηρεμίας στη χώρα.

    «Φαίνεται δυστυχώς ότι η κυβέρνηση επιλέγει να προτρέπει τους πολίτες να αναλάβουν την «ατομική τους ευθύνη» κατά το δοκούν και όπως την εξυπηρετεί. Γιατί είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των πολιτών που τιμούν τη μνήμη του Πολυτεχνείου θα έδειχναν την αρμόζουσα ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.

    Αντ’ αυτού επέλεξε να δώσει υπεραρμοδιότητες στην Αστυνομία με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Πριν την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, αυστηρά μέτρα υπήρχαν. Κάθε δημόσια συνάθροιση απαγορευόταν.

    Η εξειδικευμένη απαγόρευση των συναθροίσεων γι’ αυτό το τετραήμερο προκαλεί εύλογα συνταγματικά ερωτήματα και είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

    Σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα και την αλληλεγγύη, η κυβέρνηση επέλεξε την πόλωση.

    Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους διχασμούς».

    Επίσης τις συλλήψεις των 23 φοιτητών καταδικάζει και το ΕΚΙ, με ανακοίνωσή του, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος τους.

    Η θέση της ΕΛ.ΑΣ

    Αντίθετα από όλα όσα έγιναν και καταγράφηκαν στο δεύτερο σκηνικό έντασης, κινείται η επίσημη τοποθέτηση της Αστυνομίας, που κάνει λόγο για μία ομάδα 60 ατόμων, που έφεραν κράνη, που εξήλθαν από τη Φοιτητική Εστία στο Λόφο Περιβλέπτου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. «Οι αστυνομικοί τούς απηύθυναν συστάσεις όμως δέχθηκαν επίθεση με καδρόνια και πέτρες. Τελικά η πορεία αποτράπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν (23) συλλήψεις ατόμων για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί καθώς και δύο εκ των συγκεντρωθέντων, οι οποίοι παρελήφθησαν από το Ε.Κ.Α.Β.», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ