Πέμπτη 13.08.2020
More

  Αποχρώσεις- Αλλαγές στο παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας

  Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε η Eurostat είναι προέρχεται εκτός γάμου το 42% των παιδιών που γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2018. Εξ αυτών το 11,1% στην Ελλάδα.

  Συγκριτικά το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην ΕΕ το 2018 έφτασε στο 42%, από 25% το 2000, αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων. Η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί νέα πρότυπα για τον σχηματισμό οικογενειών μαζί με το πιο παραδοσιακό μοντέλο όπου τα παιδιά γεννιούνταν εντός γάμου», αναφέρει, όπως διαβάζουμε η Eurostat.

  Αλλά και στην Ελλάδα που τα νούμερα είναι μικρότερα, είχαμε επίσης σημαντική αύξηση των παιδιών εκτός γάμου, αφού από το 4% το 2000 έφτασε στο 11,1% το 2018. Αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά έχουμε στην Κροατία (20,7%), τη Λιθουανία και την Πολωνία (26,4%).

  Δεν μπορεί παρά να δει κάποιος εδώ, μία τάση, που προφανώς έχει να κάνει με την αλλαγή μοντέλων στη μορφή της οικογένειας.

  Και δεν πρέπει τέτοιες αλλαγές να κρίνονται κάτω από ηθικολογικά κριτήρια. Τα παιδιά είναι παιδιά και οι γονείς γονείς, όποια μορφή και αν έχει η οικογένεια ή η συμβίωσή τους. Αυτό που ίσως να έχει νόημα όμως είναι να δούμε πώς αλλάζουν και οι θεσμοί, ιδιαίτερα στην κοινωνική πρόνοια, μαζί με τις διαφοροποιήσεις της πυρηνικής οικογένειας.

  Αν υπάρξουν καθυστερήσεις πάνω στις αλλαγές που συντηρούνται ίσως να χαθεί κρίσιμος χρόνος στη θεσμική στήριξη των παιδιών ή των μονογονεϊκών οικογενειών. Οι αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις πρέπει να φέρνουν και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  H γεωγραφική κατανομή των 262 κρουσμάτων- Ένα κρούσμα στην Πρέβεζα

  Πέραν των 22 κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στις πύλες εισόδου, υπάρχουν ακόμη επτά 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

  Κατέληξε το προσφυγόπουλο στη Φιλιππιάδα (φωτό αρχείου)

  Ένα παιδάκι ηλικίας μόλις 3 ετών αφγανικής καταγωγής ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα χωρίς τις αισθήσεις του από τα νερά του Λούρου.

  Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis- Κατευθύνεται στην κυπριακή

  Από το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:20, το Oruc Reis βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Ενισχύονται τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

  Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.