Τετάρτη 12.08.2020
More

  Αποχρώσεις- Τα Διευρωπαϊκά δίκτυα και οι ανάγκες των Ιωαννίνων

  Είναι εύκολο να λες ότι θέλεις τα Γιάννενα να γίνουν κέντρο αναφοράς των Δυτικών Βαλκανίων. Το λέμε τα τελευταία 15 χρόνια, όταν φάνηκε και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή και τη διεύρυνση με τις γειτονικές χώρες. Βοήθησε και η θαρραλέα πολιτική ανοίγματος που ακολούθησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βάζοντας ξανά στον χάρτη τον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης που είχε χαθεί μεταπολεμικά με το δόγμα του «εκ βορρά κινδύνου» και τις πολιτικές του Ψυχρού Πολέμου.

  Παρ’ όλα αυτά, το να φτάσεις από τα λόγια στην πράξη, αποδεικνύεται μεγάλη η απόσταση. Και φαίνεται αυτό στη δυσκολία που έχει η περιοχή να αποδείξει ότι έχει έναν κεντρικό ρόλο στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Το είδαμε έντονα με την Ιόνια Οδό, που δεν πείθουμε ότι έχει νόημα η επέκταση ως την Κακαβιά, το βλέπουμε και με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας που παλεύει να αποκτήσει Εμπορικό Κέντρο, το βλέπουμε και με το τρένο. Στην Ευρώπη μοιάζει να αγνοούν ότι μία περιοχή όπως η Ήπειρος μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στις ευρωπαϊκές δικτυώσεις. Περισσότερο ορίζουν την περιοχή μας και τη Βόρεια Ελλάδα ως μια περιφερειακή ζώνη, για την οποία οδικοί άξονες όπως η Εγνατία μάλλον αρκούν για να επιβεβαιώσουν το ρόλο της.

  Στην Ήπειρο όμως δεν μας αρκούν ένας δύο οδικοί άξονες, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε πολλά παραπάνω εφόδια για να παίξουμε στο αναπτυξιακό παιχνίδι της μεγάλης γεωγραφικής ζώνης που καλύπτει την Αδριατική, τα Βαλκάνια και τη γειτνίαση με την Ανατολή.

  Ας δούμε ένα παράδειγμα όμως για το πώς εξελίσσονται οι γεωπολιτικές δυναμικές. Χτες ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα στηρίξει έργα σιδηροδρομικών υποδομών που βρίσκονται στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) με συνολικό ποσό 1,6 δισ. ευρώ (55 έργα). Σε αυτά περιλαμβάνεται το έργο Rail Baltica, που ενσωματώνει τα κράτη της Βαλτικής στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και το διασυνοριακό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Δρέσδης (Γερμανία) και Πράγας (Τσεχία). Ο όρος «κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο» είναι χαρακτηριστικός γιατί δείχνει τις προτεραιότητες της ΕΕ, προτεραιότητες που είναι εύλογες αν δει κανείς του δρόμου του εμπορίου, αλλά και των γεωπολιτικών συμφερόντων. Και η ΕΕ που βλέπει ανατολικά για τα ζωτικά της συμφέροντα, ενδιαφέρεται προφανώς για τη σύνδεση με τις Βαλτικές χώρες.

  Τα Γιάννενα μπορούν άραγε να αποδείξουν ότι η ανάπτυξη αυτής της περιοχής της Ελλάδας έχει ζωτικό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πολιτική; Να ένα πολύ κεντρικό ερώτημα, το οποίο μοιάζει όμως να μην πολυασχολεί το τοπικό πολιτικό δυναμικό.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  H γεωγραφική κατανομή των 262 κρουσμάτων- Ένα κρούσμα στην Πρέβεζα

  Πέραν των 22 κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στις πύλες εισόδου, υπάρχουν ακόμη επτά 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

  Κατέληξε το προσφυγόπουλο στη Φιλιππιάδα (φωτό αρχείου)

  Ένα παιδάκι ηλικίας μόλις 3 ετών αφγανικής καταγωγής ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα χωρίς τις αισθήσεις του από τα νερά του Λούρου.

  Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis- Κατευθύνεται στην κυπριακή

  Από το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:20, το Oruc Reis βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Ενισχύονται τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

  Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.