Παρασκευή 04.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Η αμηχανία της ακινησίας και η δράση ενάντια στην αδράνεια

  Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αμηχανίας, ένα σημείο ακινησίας μεταξύ δύο καταστάσεων που δείχνουν ότι δεν είναι εύκολο να προκύψει κίνηση προς μία καθαρή κατεύθυνση.

  Η μία κατεύθυνση είναι η προφανής, αυτή που όλο και πιο πολλοί την καταλαβαίνουν ως προσωπική υπόθεση πια, κοντινή τους. Είναι η πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, η μετάδοσή του μέσα στην κοινότητα, στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Όλο και περισσότεροι ξέρουν μία ιστορία λοίμωξης ή επαφής με κρούσμα κι αυτό δείχνει πόσο εύρος έχει η μετάδοση της νόσου.

  Η δεύτερη κατάσταση είναι η έλλειψη διεξόδου και λύσεις. Γιατί η λύση θα έρθει μόνο με τα εμβόλια και τη γενική ανοσία, αλλά όσο καλές και να είναι οι ειδήσεις από αυτό το μέτωπο, τέτοια προοπτική δεν υπάρχει για τους επόμενους μήνες.

  Είναι αξιοσημείωτη αυτή η κατάσταση να μην μπορείς να δώσεις λύση σε κάτι τόσο βαρύ. Δεν είχαμε συνηθίσει σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύαμε ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις.

  Μέσα σε ένα τέτοιο δίπολο, η κεντρική πρόταση που ενέχει και στοιχεία λύσης είναι να περιοριστούμε τόσο ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Πρόκειται επίσης για κάτι πρωτόγνωρο. Εκεί που καλούμασταν στο παρελθόν να δράσουμε, τώρα αναδεικνύεται ως λύση, η μείωση των δράσεων. Στην πραγματικότητα, όμως και τώρα καλούμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες, και μάλιστα ακόμα πιο σημαντικές από εκείνες που παίρναμε παλιότερα, αφού πρέπει να δράσουμε έτσι, με τέτοιον τρόπο, που η κίνησή μας να μοιάζει με ακινησία, περιορισμό, προφύλαξη και αποκλεισμό. Αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο νομίζαμε.

  Το κρίσιμο όμως παραμένει να μπορέσουμε να απαντήσουμε με έναν συλλογικό τρόπο. Γιατί όπως φαίνεται, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει μόνος του την κατάσταση. Ακόμα και κλειδωμένος να μείνει όλο το χρόνο στο σπίτι του, θα εξαρτάται από τόσους άλλους ανθρώπους. Από τους γιατρούς, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, τους δημοσίους υπαλλήλους, από όλους όσοι σήμερα παλεύουν να κρατήσουν όρθια την κοινωνία και την οικονομία ώστε την επόμενη μέρα που όλοι θα βγουν έξω από τον περιορισμό τους να μη βρουν μία έρημη χώρα. Μένουμε προστατευμένοι, αλλά δρούμε μέσα στην κίνηση της ακινησίας που επιβάλλουν οι καιροί. Θα το μάθουμε κι αυτό.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  13 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Μόλις 5 στα Ιωάννινα

  Στην ΠE Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα

  45 εκ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

  Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

  Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- 2 εκατ. πολίτες το μήνα

  Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

  Την παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.