Κυριακή 05.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Η πόλη έχει «παλιώσει» και χρειάζεται σχέδιο ανασύνταξης

  Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει την πόλη, την περπατάει και έχει μία εποπτική εικόνα σαν σύνολο, κατανοεί ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρειάζονται επίλυση. Αν κάνεις μία μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο από τη μία άκρη στην άλλη, αν ακούσεις τι λένε οι κάτοικοι στις καθημερινές τους κουβέντες, αν περπατήσεις έξω από τους μεγάλους δρόμους και το κέντρο, τότε θα έρθεις μπροστά σε μία πλειάδα προβλημάτων.

  Σε πολλές συνοικίες δεν υπάρχουν καν δρόμοι ή δεν υπάρχει αποχέτευση. Είναι κυρίως οι «νέες» συνοικίες στην περίμετρο του κέντρου της πόλης, αλλά όταν λέμε για νέες μιλάμε πλέον για 10, 20 ή και 30 χρόνια που έχουν χτιστεί χωρίς υποδομές.

  Αλλά και στην παλιότερη πόλη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι βγαίνουν πια στην επιφάνεια πολλές φθορές, πολλά σημεία που δείχνουν εγκατάλειψη και έλλειψη ενδιαφέροντος.

  Από κοντά είναι και τα προβλήματα που έχουν παγιωθεί πια με την έλλειψη σύγχρονων ελεύθερων χώρων ή ακόμα ακόμα και η έλλειψη καινοτομίας και τεχνολογίας που μοιάζει ήδη οικεία σε όλη την Ευρώπη, όπως στη διαχείριση των σκουπιδιών ή σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όμως στη χώρα μας λείπει από τις πόλεις.

  Παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις που κατά καιρούς γίνονται στα Γιάννενα, παρά την όμορφη εικόνα που δείχνουν οι πιο ελκυστικές περιοχές που έχουν εκσυγχρονιστεί όπως το ιστορικό κέντρο, η συνολική εικόνα άλλοτε αναδεικνύει την αίσθηση μίας «παλιάς» πόλης κι άλλοτε της «εγκατάλειψης» με πολλά κενά στον αστικό ιστό.

  Οι ευθύνες είναι ένα μίγμα στην ουσία, γνωστό και από όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Ο Δήμος Ιωαννιτών μετά το 2000 όταν ξεκίνησαν και οι μεγάλες προκλήσεις σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να έκανε μεγάλα έργα, δεν εκσυγχρόνισε όμως την πόλη στην καθημερινότητά της, κυρίως στις υποδομές. Και μετά ήρθε η κρίση και ο Δήμος όπως όλοι οι Δήμοι άρχισαν να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με τους περιορισμούς των προϋπολογισμών και τις ελλείψεις προσωπικού. Και το κράτος ξέχασε τους δήμους, όπως ξεχασμένους τους είχε και παλιότερα, πριν από την κρίση. Τα αποχετευτικά των μεγάλων πόλεων πχ, είναι ευθύνη του κράτους και έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη του ’90, κάτι που δεν έχει ακόμα γίνει.

  Αν συνεπώς ο Δήμος Ιωαννιτών, θέλει να κάνει ένα βήμα μπροστά, στην ουσία πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανασύνταξης του συνόλου του αστικού ιστού, να φτιάξει μία πόλη που να έχει στοιχειώδεις υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες ισότιμα. Κι αυτό να το κάνει, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των νέων αναγκών και των προκλήσεων του μέλλοντος που θέτει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Πρόκειται για πραγματικά μεγάλο έργο, για το οποίο οι δημοτικές αρχές αποφεύγουν να τοποθετηθούν συνολικά και ενιαία, επιλέγοντας τελικά να ασχολούνται με όσα μπορούν να ορίζουν και όχι πάνω από όσα επιτρέπουν κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα σε κάθε περίοδο.

  Θα αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια ή θα συνεχισθεί ο ίδιος δρόμος που εμφανώς οδηγεί σε μία κατάσταση φθοράς;

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πάνω από 4.000 επιβάτες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

  Επιτυχημένο το τεστ λειτουργίας των πρώτων ημερών

  Απόφαση που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

  Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μιλά για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και την Αγιά Σοφιά.

  Αργότερα τα θυρανοίξια του Αγ. Παϊσίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Οριστική είναι η ματαίωση των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Δρομολογείται το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού

  Στη δρομολόγηση του μεγάλου έργου αλλαγής και ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Επιπρόσθετη προσπάθεια στήριξης της αγοράς

  Μία επιπρόσθετη προσπάθεια στήριξης της αγοράς και εμπέδωσης ενός κλίματος ασφαλείας επιχειρεί η κυβέρνηση ανακοινώνοντας νέα μέτρα. 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.