Σάββατο 28.01.2023
More

  Αποχρώσεις – Να ζεις και να παράγεις στον τόπο σου

  Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μείωσης, συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία για τα τελευταία χρόνια. Και έχει σημασία αυτή η επισήμανση γιατί η κτηνοτροφία, είναι και θέλουμε να είναι, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς, ένας από τους δείκτες που θα τη διαφοροποιούν από άλλες περιφέρειες και θα της δίνουν μία ξεχωριστή, διακριτή ταυτότητα. Και σίγουρα χτυπάει κι ένα καμπανάκι για το αναπτυξιακό μοντέλο του κράτους, από τη στιγμή που η Ήπειρος με τα ξεχωριστά κτηνοτροφικά προϊόντα της δίνει και ένα διαφορετικό χαρακτήρα στην εθνική παραγωγή.

  Η βασική παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί είναι η μείωση των κτηνοτρόφων. Οι ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων, όπως το γάλα μπορούν να αυξομειώνονται. Άλλωστε σημασία έχει κυρίως η ποιότητα.  Ο αριθμός των κτηνοτρόφων όμως έχει σημασία γιατί δείχνει την τάση της απασχόλησης, όσων ασχολούνται με την παραγωγή.

  Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν επιμέρους δείκτες που πρέπει να μελετηθούν σε βάθος χρόνου, γιατί ένας μικρότερος αριθμός παραγωγών με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, μπορεί να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή.

  Η διαφοροποίηση όμως του προϊόντος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραγωγής, όπως είναι ο ορεινός όγκος και οι δυσπρόσιτες περιοχές συν η χλωρίδα της περιοχής, είναι στοιχεία που δείχνουν προς έναν αυξημένο αριθμό παραγωγών που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή υψηλού επιπέδου γάλακτος και κρέατος.

  Το σημαντικό συνολικά για την ανάπτυξη της Ηπείρου δεν είναι μόνο οι ποσότητες και τα προϊόντα, αλλά και η διατήρηση των αγροτικών πληθυσμών στα χωριά και την ύπαιθρο. Θέλουμε οι  νέοι άνθρωποι να μένουν στον τόπο τους και να ζουν καλά, μέσα από μία ποιοτική, παραγωγική απασχόληση. Τα δημογραφικά στοιχεία όμως δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι πάνε προς τις πόλεις.

  Κατά συνέπεια, το πρόβλημα δείχνει και βαθύτερο και μεγαλύτερο. Θα μπορέσει η Ήπειρος να κρατήσει τα παιδιά της;

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ