Πέμπτη 01.12.2022
More

  Αποχρώσεις- Πού να φτιάξουμε το Σέντραλ Παρκ των Ιωαννίνων

  Από έναν νεώτερο δέχτηκα το απροσδόκητο ερώτημα, πώς τα κατάφεραν στη Νέα Υόρκη και έφτιαξαν ένα τέτοιο πάρκο σαν τον Σέντραλ Παρκ.

  Την ιστορία αυτής της πόλης δεν την ξέρω, αλλά το ερώτημα θα μπορούσε να είναι πιο γενικό: Πώς τα κατάφεραν πόλεις σε προηγμένα οικονομικά κράτη και διατήρησαν ελεύθερους, πράσινους δημόσιους χώρους παρά την ανάπτυξή τους; Δεν εξιδανικεύω τις καταστάσεις από μία αίσθηση κατωτερότητας, αλλά δεν μπορεί να μην βλέπουμε την απόσταση που χωρίζει τις ελληνικές πόλεις από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις στο θέμα αυτό.

  Ειδικά για τις πόλεις μας σαν την Αθήνα που τα τελευταία 200 χρόνια εξελίχτηκαν από ανοιχτούς χώρους σε ένα συνονθύλευμα από μπετόν, δεν μπορεί να μην βλέπουμε το ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα πίσω από τη δόμηση, την οικονομία των πόλεων και το πολιτιστικό τους περιεχόμενο.

  Και το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε μία γενική συζήτηση για το τι έφταιξε- δεν είναι κακή ιδέα τώρα που άνοιξε η κουβέντα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- αλλά να πάμε κατευθείαν στην ουσία, που είναι πώς θα αλλάξουμε τις πόλεις μας. Και είναι ερώτημα κι αν μπορούμε να τις αλλάξουμε, όταν δεν συμφωνούμε σε καμία αλλαγή, ούτε καν στη χρησιμότητά της.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ