Τετάρτη 03.06.2020
More

  Αποχρώσεις- Θέλει τήρηση το σχέδιο αποκλιμάκωσης

  Ένα ερώτημα που πλανάται στον αέρα τις τελευταίες ημέρες, είναι γιατί δεν ανοίγουν τα πάντα, αφού πλέον δεν είναι μεγάλοι οι αριθμοί των κρουσμάτων. Βέβαια το τι σημαίνει μεγάλος ή μικρός αριθμός είναι σχετικά και σίγουρα ανήκει στη δικαιοδοσία των ειδικών για να κριθεί. Ας μην κάνουμε όλοι μας τους ειδικούς και κυρίως να μην κάνουμε προβλέψεις για πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

  Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να θεωρηθούν εύλογα ως έναν βαθμό ερωτήματα όπως γιατί να μην επιτραπούν από σήμερα οι μετακινήσεις σε άλλον νομό ώστε να πάνε στη θάλασσα και οι Γιαννιώτες. Ή γιατί η «χερσαία» σχεδόν Λευκάδα να μην είναι στην ίδια κατηγορία με την Κρήτη;

  Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουμε κατ’ αρχάς είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ένα χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών. Και σήμερα υλοποιείται ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Στο ενδιάμεση διάστημα ανακοινώνονται απλώς οι ειδικές διατάξεις και οι ρυθμίσεις ώστε να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα, όπως πχ οι οδηγίες για τα πλοία ή τις οργανωμένες παραλίες.

  Το σχέδιο αυτό αφενός στηρίζεται σε επιστημονικές προβλέψεις για το πώς διατηρείται το «τείχος προστασίας» για τη μετάδοση της νόσου, περιλαμβάνοντας περιόδους αξιολόγησης δύο εβδομάδων κάθε φορά κι αφετέρου εμπεδώνει ένα βασικό κανόνα όλο αυτόν τον καιρό: Η κοινή γνώμη, ο πολύς κόσμος πρέπει να πείθεται από το σχέδιο και να έχει περιθώρια για να το αφομοιώνει. Κι όταν λέει κόσμος, εννοούμε ότι πρέπει να πείθεται και ο ηλικιωμένος ενός απομακρυσμένου χωριού και ο νέος μίας μεγάλης πόλης. Είναι δύσκολη υπόθεση που μπορεί να σπάσει αν πέσει σήμα για γενικευμένη άρση των περιορισμών.

  Από την άλλη πλευρά, ειδικά για την εστίαση με τις καφετέριες και τα μπαρ, φαίνεται ότι μία συνετή και οργανωμένη προσπάθεια τήρηση των μέτρων από τους καταστηματάρχες θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο χώρο στην ασφάλεια, από αυτή που βλέπουμε σήμερα με διάφορα σημεία αυθαίρετων συναθροίσεων. Η οργάνωση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική στην τήρηση των μέτρων. Αλλά ο καιρός περνάει γρήγορα και χρειάζεται και λίγη υπομονή.

  Η κοινή γνώμη, ο πολύς κόσμος πρέπει να πείθεται από το σχέδιο και να έχει περιθώρια για να το αφομοιώνει. Κι όταν λέει κόσμος, εννοούμε ότι πρέπει να πείθεται και ο ηλικιωμένος ενός απομακρυσμένου χωριού και ο νέος μίας μεγάλης πόλης.

  + Τάξεις. Αντί να ψαχνόμαστε για κάμερες στα σχολεία γιατί δεν επιδιώκουμε κάτι πιο απλό: Να έχουν όλες οι αίθουσες σε όλη τη χώρα διαδραστικούς πίνακες και γρήγορο ίντερνετ. Αν τα πετυχαίναμε αυτά, τότε θα πήγαινε σφαίρα και μία εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία. Αν μας ενδιαφέρει αυτό ας ξεκινάμε από τα βασικά.

  – Μπάζα. Μπάζα παντού στην πόλη και έξω από αυτήν και ογκώδη αντικείμενα και χύμα καταστάσεις. Η ευθύνη των δήμων μεγάλη, αλλά ας δούμε κι από την άλλη πλευρά όπου φαίνεται ότι διάφοροι τύποι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν στο δρόμο ό,τι έχουν σπίτι τους από εργασίες και σκουπίδια, η μεταφορά των οποίων σε κανονικές συνθήκες θα προϋπόθετε άλλη διαχείριση με τη δική τους ευθύνη και δαπάνη.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Έργα και δράσεις για να αλλάξουν την εικόνα της πόλης

  Δηλώσεις αντιδημάρχων Γιώργου Αρλέτου και Βαγγέλη Πήχα για νέα έργα και καθαριότητα

  Λήξη συναγερμού στο Δημαρχείο

  Λήξη συναγερμού στο Δημαρχείο Ιωαννίνων σήμανε η αστυνομία μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που διενήργησε.

  Νέοι κανόνες για τις παραλίες- Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

  Χαλαρώνουν κάποια από τα μέτρα για τις παραλίες, που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη

  Πιο κοντά Ιωάννινα και Πάτρα μέσω των μεταμοσχεύσεων

  Καθοριστικό βήμα για τη λειτουργίας ενός Ενιαίου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πατρών έγινε το περασμένο Σάββατο

  Λήστεψαν ηλικιωμένη με την απειλή σουγιά στα Καρδαμίτσια

  Τον δράστη μίας ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας αναζητά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.