Τρίτη 11.08.2020
More

  Αποχρώσεις- Θέλει τήρηση το σχέδιο αποκλιμάκωσης

  Ένα ερώτημα που πλανάται στον αέρα τις τελευταίες ημέρες, είναι γιατί δεν ανοίγουν τα πάντα, αφού πλέον δεν είναι μεγάλοι οι αριθμοί των κρουσμάτων. Βέβαια το τι σημαίνει μεγάλος ή μικρός αριθμός είναι σχετικά και σίγουρα ανήκει στη δικαιοδοσία των ειδικών για να κριθεί. Ας μην κάνουμε όλοι μας τους ειδικούς και κυρίως να μην κάνουμε προβλέψεις για πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

  Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να θεωρηθούν εύλογα ως έναν βαθμό ερωτήματα όπως γιατί να μην επιτραπούν από σήμερα οι μετακινήσεις σε άλλον νομό ώστε να πάνε στη θάλασσα και οι Γιαννιώτες. Ή γιατί η «χερσαία» σχεδόν Λευκάδα να μην είναι στην ίδια κατηγορία με την Κρήτη;

  Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουμε κατ’ αρχάς είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ένα χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών. Και σήμερα υλοποιείται ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Στο ενδιάμεση διάστημα ανακοινώνονται απλώς οι ειδικές διατάξεις και οι ρυθμίσεις ώστε να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα, όπως πχ οι οδηγίες για τα πλοία ή τις οργανωμένες παραλίες.

  Το σχέδιο αυτό αφενός στηρίζεται σε επιστημονικές προβλέψεις για το πώς διατηρείται το «τείχος προστασίας» για τη μετάδοση της νόσου, περιλαμβάνοντας περιόδους αξιολόγησης δύο εβδομάδων κάθε φορά κι αφετέρου εμπεδώνει ένα βασικό κανόνα όλο αυτόν τον καιρό: Η κοινή γνώμη, ο πολύς κόσμος πρέπει να πείθεται από το σχέδιο και να έχει περιθώρια για να το αφομοιώνει. Κι όταν λέει κόσμος, εννοούμε ότι πρέπει να πείθεται και ο ηλικιωμένος ενός απομακρυσμένου χωριού και ο νέος μίας μεγάλης πόλης. Είναι δύσκολη υπόθεση που μπορεί να σπάσει αν πέσει σήμα για γενικευμένη άρση των περιορισμών.

  Από την άλλη πλευρά, ειδικά για την εστίαση με τις καφετέριες και τα μπαρ, φαίνεται ότι μία συνετή και οργανωμένη προσπάθεια τήρηση των μέτρων από τους καταστηματάρχες θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο χώρο στην ασφάλεια, από αυτή που βλέπουμε σήμερα με διάφορα σημεία αυθαίρετων συναθροίσεων. Η οργάνωση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική στην τήρηση των μέτρων. Αλλά ο καιρός περνάει γρήγορα και χρειάζεται και λίγη υπομονή.

  Η κοινή γνώμη, ο πολύς κόσμος πρέπει να πείθεται από το σχέδιο και να έχει περιθώρια για να το αφομοιώνει. Κι όταν λέει κόσμος, εννοούμε ότι πρέπει να πείθεται και ο ηλικιωμένος ενός απομακρυσμένου χωριού και ο νέος μίας μεγάλης πόλης.

  + Τάξεις. Αντί να ψαχνόμαστε για κάμερες στα σχολεία γιατί δεν επιδιώκουμε κάτι πιο απλό: Να έχουν όλες οι αίθουσες σε όλη τη χώρα διαδραστικούς πίνακες και γρήγορο ίντερνετ. Αν τα πετυχαίναμε αυτά, τότε θα πήγαινε σφαίρα και μία εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία. Αν μας ενδιαφέρει αυτό ας ξεκινάμε από τα βασικά.

  – Μπάζα. Μπάζα παντού στην πόλη και έξω από αυτήν και ογκώδη αντικείμενα και χύμα καταστάσεις. Η ευθύνη των δήμων μεγάλη, αλλά ας δούμε κι από την άλλη πλευρά όπου φαίνεται ότι διάφοροι τύποι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν στο δρόμο ό,τι έχουν σπίτι τους από εργασίες και σκουπίδια, η μεταφορά των οποίων σε κανονικές συνθήκες θα προϋπόθετε άλλη διαχείριση με τη δική τους ευθύνη και δαπάνη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 – Music Contest

  Ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία σπουδών είναι γεγονός!

  Κλιμακώνεται η ένταση με τουρκικό χάρτη για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

  Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

  Μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια

  Η νέα εκδοχή του προγράμματος «Εξοικονομώ» που έχει μεταμορφώσει ενεργειακά και αισθητικά χιλιάδες κατοικίες σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνει πλέον και τον όρο «Αυτονομώ».

  Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

  Εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.