Σάββατο 13.04.2024
More

  Τίποτα δεν είναι αυτονόητο

  Πολλές φορές ανοίγουν θέματα ταυτοτήτων. Ποιος είναι και γιατί, ποιοι είμαστε και γιατί; Είναι ερωτήματα που ταλανίζουν ιστορικά τους ανθρώπους αλλά έχουν όπως είναι φυσικό, σημαντικότερο νόημα όταν μιλάμε για τις οργανωμένες κοινωνίες. Γιατί είναι άλλο το προσωπικό υπαρξιακό ζήτημα και άλλο το συλλογικό, που αφορά τις ζωές των πολλών.

  Σε αυτό το συλλογικό ταυτοτικό ζήτημα το ερώτημα είναι πώς προσδιορίζεις την οργανωμένη έκφρασή τους. Το κράτος για παράδειγμα πηγάζει από τη συμφωνία της εκπροσώπευσης, τη Δημοκρατία, που σημαίνει κοινοβουλευτισμός, Σύνταγμα, εκλογές, θεσμικά όργανα. Σύνταγμα έφτιαξαν οι επαναστατημένοι Έλληνες χωρίς να έχουν καλά καλά κρατική υπόσταση.

  Για αυτό ίσως και στις μέρες μας αναπτύσσεται και μία επιθετική έκφραση προς τις κατακτήσεις της Δημοκρατίας με κάποιες πλευρές να θεωρούν ως πτώση την Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, και ότι χρειάζεται να υπερασπίζεις τις βασικές αξίες όπως είναι αιρετότητα, η ελεύθερη έκφραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα…

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ