Κυριακή 26.03.2023
More

  Υπάρχει χώρος και για άλλα πολιτικά μοντέλα

  Οι λίγο μεγαλύτεροι έχουμε την εμπειρία του 1989. Η πολιτική αξιοποίηση δικαστικών υποθέσεων, όχι μόνο δεν πρόσφερε τίποτα στη δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τη λαϊκιστική αντίληψη του “όλοι είναι ίδιοι”.

  Σήμερα στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το κράτος δικαίου, ενώ διαφαίνεται και ότι και το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο ώστε να βρεθούν οι θεσμικές δικλείδες ασφαλείας και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Η υπόθεση των υποκλοπών, μας δείχνει ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η πολιτική, είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο. Και ίσως και στον δημόσιο διάλογο, τον οποίο τον επιζητά ένα μέρος των πολιτών, αλλά και δεν πρέπει να τον φοβόμαστε.

  Η προεκλογική περίοδος θα αυξήσει προφανώς την ένταση και ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμα πιο αποπροσανατολιστικά. Παρ’ όλα αυτά διαφαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες εκείνες συναινέσεις στο πολιτικό πεδίο, από τις δυνάμεις που θέλουν την αλλαγή, διαλέγονται με το εθνικό ακροατήριο και μπορούν να υλοποιήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής εξουσίας, πέρα από τη συγκυρία με τις τρέχουσες κομματικές αντιπαραθέσεις.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ