Δευτέρα 02.08.2021
More

  Η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου για τα εμβόλια AstraZeneca

  Μετά τη σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών

  Στο επίκεντρο για ακόμη μια φορά το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά και τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής για χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.

  Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε αναστάτωση τόσο σε εκείνους που έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με την συγκεκριμένη εταιρεία και είναι κάτω των 60 ετών και περισσότερο σε εκείνους που ετοιμάζονται να κάνουν την δεύτερη δόση!

  Η δήλωση του υπουργού Υγείας λειτούργησε «πυροσβεστικά» καθώς ο κ. Κικίλιας καλεί  τους πολίτες να κάνουν κανονικά την δεύτερη δόση λέγοντας ότι «εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca», τονίζοντας ότι «πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες -και εμείς- συστήνουν η β’ δόση να γίνει κανονικά, αφού έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

  Την ίδια ώρα οι επιστήμονες έχουν δεχτεί καταιγισμό ερωτημάτων ενώ στο επίκεντρο μπαίνει η Επιτροπή καθώς φαίνεται να «αιφνιδίασε» τους πάντες με την απόφασή της.

  Να επικρατήσει ψυχραιμία

  Η πνευμονολόγος κα. Βασιλική Λάζου ρωτήθηκε για το θέμα. Η γιατρός συντάχτηκε με την επιστημονική κοινότητα καλώντας τους πολίτες να κάνουν κανονικά την δεύτερη δόση.

  Εξήγησε ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

  Συνέστησε λοιπόν στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, 1 στο 1.000.000.

  Ερωτηθείσα αν θα αλλάξει εκ νέου η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ανέφερε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ