Κυριακή 21.07.2024
More

  Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει 13 καρκίνους με ακρίβεια 98%

  Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ανιχνεύει 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου που ανέπτυξαν το σύστημα, η ανίχνευση και η ταξινόμηση του καρκίνου με τη χρήση προσεγγίσεων που βασίζονται στη μεθυλίωση του DNA είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας ο οποίος πλέον ενσωματώνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η μεθυλίωση του DNA είναι μια θεμελιώδης βιοχημική διαδικασία που είναι σημαντική για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της επιγενετικής κληρονομικότητας.

  Ο αγώνας για την καταπολέμηση του καρκίνου συνεχίζεται, καθώς παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Κάθε χρόνο αναφέρονται 19 εκατομμύρια περιστατικά και 10 εκατομμύρια θάνατοι, γεγονός που καθιστά επιτακτική την πρόγνωση και τη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο.

  «Οι περισσότεροι καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι και ιάσιμοι αν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς», αναφέρει η μελέτη.

  Οι περισσότεροι καρκίνοι εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο μια κοινή διαχωριστική γραμμή μεταξύ πολλών από αυτούς είναι ένα επιγενετικό φαινόμενο γνωστό ως ανώμαλη μεθυλίωση του DNA. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου πριν εμφανιστεί.

  Ο εντοπισμός του καρκίνου στο DNA

  Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί αναλύοντας τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία κατά την οποία ένα μόριο που ονομάζεται μεθύλιο προστίθεται στο DNA των κυττάρων. Όταν συμβαίνει αυτό, τα κύτταρα αφήνουν ένα σημάδι. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει στο παρελθόν αλλαγές σε αυτά τα σημάδια στο πρώιμο στάδιο του καρκίνου, αλλά ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλλαγές μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο είναι εξαιρετικά δύσκολος.

  Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εξετάσει τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA σε 13 διαφορετικούς καρκίνους χρησιμοποιώντας δείγματα από ανθρώπινο ιστό. Εξέτασε δείγματα ιστών αντί για θραύσματα DNA στο αίμα, γεγονός που φαίνεται να είναι το κλειδί της επιτυχίας τους, καθώς το σύστημα κατάφερε να ανιχνεύσει τον καρκίνο με ακρίβεια 98,2%.

  Η ομάδα υποστηρίζει πως το μοντέλο της θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα «τους υποκείμενους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου».

  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Biology Methods & Protocols».

   

  ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ