Τρίτη 30.04.2024
More

    Αποχρώσεις- Διαβάζοντας τους χάρτες

    Πώς γίνεται ένα μόνο θαλάσσιο ατύχημα να προκαλεί τέτοιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία; Με το πλοίο να είναι κολλημένο στη διώρυγα του Σουέζ τις προηγούμενες ημέρες πολλοί άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και για έλλειψη αγαθών το επόμενο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές, πέρα από τις μεγάλες απώλειες σε χρήμα κάθε μέρα στο εμπόριο.

    Για να καταλάβουμε τη σημασία τέτοιων γεγονότων αρκεί να κοιτάξουμε έναν χάρτη. Ούτε καν στο σχολείο δεν μας είχαν μάθει να διαβάζουμε τους χάρτες και μεγαλώνοντας κανείς μας δεν θεωρεί σημαντικό να χρειάζεται να ξέρει πού είναι τι. Είναι όμως η δύναμη της γεωγραφίας που μοιάζει να επηρεάζει τα πάντα. Γιατί αν βλέπαμε πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά των εμπορευμάτων με πλοία από την Ασία κάτω από την Αφρική και πάνω προς την Ευρώπη θα νιώθαμε ίσως και τη δύναμη του χρήματος που χάνοντας κυριολεκτικά.

    Μα, μία τέτοια γνώση ίσως να μην προσθέτει κάτι περισσότερο από την αίσθηση που έχουμε ότι το χρήμα, το εμπόριο και οι αγορές κυριαρχούν. Μπορεί… Αλλά δεν αρκούν οι γενικεύσεις για να κατανοήσουμε τον κόσμο. Κοιτώντας τον χάρτη μας αποκαλύπτεται το πολύπλοκο του κόσμου μας, οι σταθερές του και οι προκλήσεις του. Ρίξτε μια ματιά και τα ξαναλέμε, πχ την επόμενη φορά που ΗΠΑ και ΕΕ μας πουν ότι θα σηκώσουν τείχος προς Κίνα και Ρωσία; Μπορούν;

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ