Τρίτη 30.04.2024
More

    Σπ. Μπέκας: «Να μην εμπλακούν οι λογιστές με τα self tests»

    Αγανακτισμένοι με το φόρτο εργασίας και τις δηλώσεις Σταϊκούρα

    «Στα κάγκελα…» είναι οι λογιστές- φοροτεχνικοί εξαιτίας της όλης κατάστασης που έχουν να διαχειριστούν ενώ την ένταση αυξάνουν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Οι λογιστές έχουν να διαχειριστούν τεράστιο όγκο φορολογικών ζητημάτων και κανείς δεν φαίνεται να υπολογίζει τις αντοχές τους.

    Ο πρόεδρος Λογιστών- Φοροτεχνικών, Σπύρος Μπέκας, εξήγησε την υπάρχουσα κατάσταση των τελευταίων 14 μηνών, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι αντοχές των λογιστών δεν είναι ατελείωτες…».

    Στο μεταξύ, αναφέρθηκε στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα self tests στον ιδιωτικό τομέα που προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένους κλάδους και καθορίζονται με την ΚΥΑ.

    Ο κ. Μπέκας προειδοποίησε τους Λογιστές/Φοροτεχνικούς, ως ΔΣ της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, να μην εμπλακούν στην δήλωση αποτελεσμάτων των self tests, διότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι τεράστιος, με αποτελέσματα που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, λόγω των ειδικών πρωτόγνωρων συνθηκών, τόσο οικονομικά όσο και σε ζητήματα προσωπικής ευθύνης και αξιοπιστίας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε τρίτος να δηλώσει αποτέλεσμα άλλου; Θα ελέγξει το test ή θα αρκεστεί στο λόγο του εργαζόμενου; Αναρωτήθηκε δημόσια.

    Τι γίνεται με τα τεστ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις τα τεστ πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, να δηλώνονται υποχρεωτικά μία μέρα πριν την εργασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, μόνο εάν έχουν κάνει την προβλεπόμενη διαδικασία και φυσικά δεν είναι θετική στον κορωνοιό. Ο εργοδότης εφόσον εργάζεται στην επιχείρηση του πρέπει να υποβληθεί και αυτός σε self test.

    Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε από τις 19 Απριλίου και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι πρέπει να προμηθευτούν τα self test και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του test εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

    Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον εργαζόμενό του για την προβλεπόμενη διαδικασία και ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την διαδικασία αυτή. Η μη τήρηση της διαδικασίας επιφέρει υψηλά πρόστιμα στην επιχείρηση.

    Η διαδικασία δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με ευθύνη του εργαζόμενου ως «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελεσμάτων covid-19» δίνοντας την συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ