Σάββατο 07.12.2024
More

    Με ενεργή συμμετοχή για την ενίσχυση της ανακύκλωσης

    Η Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στην Άρτα και η κατασκευή «Πράσινων Σημείων» στη Δυτική Μακεδονία, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο είναι μερικά από τα πρακτικά αποτελέσματα στην υλοποίηση του Interreg Ελλάδα – Αλβανία.

    Ίσως όμως, το ακόμη πιο σημαντικό και αυτό που θα έχει μελλοντικά, μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι η ενεργός συμμετοχή δεκάδων μαθητών Γυμνασίων της περιοχής σε δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με δικές τους ιδέες και προτάσεις για την ανακύκλωση και τη σημασία της.

    Οι δικές τους δουλειές άλλωστε στο πλαίσιο του προγράμματος αναδείχθηκαν και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Du Lac από την Περιφέρεια Ηπείρου.

    Το πρώτο βραβείο απέσπασε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ιωαννίνων με την παραγωγή ενός βίντεο με τίτλο «Και τα σκουπίδια έχουν ψυχή», όμως εξαιρετικά ήταν και τα βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές των άλλων σχολείων που επίσης συμμετείχαν στον πρωτότυπο αυτό διαγωνισμό.

    Το μήνυμα της σημασίας που έχει η ανακύκλωση για τη σωτηρία του πλανήτη είναι κυρίαρχο στα βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές των σχολείων, ενώ αξέχαστη θα μείνει και η εκπαιδευτική – περιβαλλοντική εκδρομή που πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Λογγάδων στην Κοπεγχάγη όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο καίγονται τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης για έναν πληθυσμό 150.000 κατοίκων!

    Η ελπίδα στη νέα γενιά

    Η απονομή των βραβείων έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου, του δημάρχου Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, περιφερειαρχών και εκπροσώπων τεσσάρων περιφερειών της Αλβανίας που επίσης ήταν εταίροι του προγράμματος και των μαθητών – πρωταγωνιστών στα βίντεο που ετοίμασαν και παρουσίασαν. Στο χαιρετισμό του ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κοινωνία η ενασχόληση της νέας γενιάς με ζητήματα όπως η ανακύκλωση, γιατί οι μεγαλύτερες γενιές απέτυχαν να υλοποιήσουν μοντέλα που θα βοηθούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε παράλληλα στο έργο που έχει συντελεστεί στην Ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου και ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης, με αναφορές στην κλιματική αλλαγή.

    Η Μονάδα Βιοαποβλήτων στην Άρτα

    Ακολούθησε η παρουσίαση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Άρτα που εντάσσεται στο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και η οποία έχει μέγιστη δυναμικότητα ετησίως 4.200 τόνους οργανικών βιοαποβλήτων από οικιακούς καταναλωτές (καφέ κάδοι) για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ). Οι ποσότητες που μπορεί να επεξεργαστεί η Μονάδα είναι 3.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων και «πράσινα» απόβλητα (π.χ γρασίδι) και 1.200 τόνοι με ξυλώδη πράσινα απόβλητα. Η προσδοκώμενη τελική παραγωγή είναι 1.800 τόνοι κομπόστ υψηλής ποιότητας το οποίο θα διατίθεται δωρεάν σε δήμους ή επί πληρωμή σε ιδιώτες, γεωργούς, καλλιεργητές κ.λπ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ