Παρασκευή 03.05.2024
More

    Προβλήματα με το τεκμαρτό εισόδημα και την υποχρέωση για POS

    Επιτακτική χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες – εκμεταλλευτές περιπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα την ανάγκη επανεξέτασης της απόφασης του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης τόσο για τη συμπερίληψή τους στην κατηγορία υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όσο κυρίως για την υποχρέωση χρήσης μηχανημάτων POS από τις αρχές του νέου έτους.

    Οι αντιδράσεις μάλιστα είναι πολύ πιο έντονες για τη δεύτερη κατηγορία, με τους περιπτερούχους να εξαιρούνται μέχρι σήμερα από την υποχρέωση αυτή, κάτι όμως που προβλέπεται να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκμεταλλευτών Ιδιοκτητών Περιπτέρων Ιωαννίνων Παναγιώτης Σίνδρος, κάθε επαγγελματίας υποχρεούται να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, στην δική τους περίπτωση όμως, θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους πως το 90% του τζίρου τους, προέρχεται από την πώληση προϊόντων που είναι σε καθεστώς διατίμησης με το μοναδικό τους κέρδος να είναι μία ελάχιστη προμήθεια.

    Για παράδειγμα, ο τζίρος γίνεται από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων, εισιτηρίων, καρτών τηλεφωνίας και εφημερίδων. «Το 10% του τζίρου αφορά τα ζαχαρώδη προϊόντα.

    Για όλα τα υπόλοιπα και να θέλει κάποιος, δε μπορεί να φοροδιαφύγει γιατί είναι όλα στη διατίμηση.

    Η προμήθειά μας είναι 0,10 ευρώ για κάθε πακέτο τσιγάρων και 0,03 ευρώ αντίστοιχα για κάθε εισιτήριο του Αστικού. Πώς μπορούμε να έχουμε τόσο υψηλή κερδοφορία ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα;», διερωτήθηκε ο κ. Σίνδρος.

    Η χρήση POS

    Ακόμη πιο δύσκολη όμως είναι η εξίσωση με τη υποχρέωση χρήσης των POS από 1ης Ιανουαρίου, καθώς πλην της ελάχιστης προμήθειας που λαμβάνουν ως κέρδος από τις πωλήσεις των διατιμημένων προϊόντων, θα πρέπει να συνυπολογίσουν την προμήθεια της τράπεζας για κάθε συναλλαγή και το μηνιαίο κόστος συντήρησης του μηχανήματος.

    «Επομένως, όχι μόνο εξανεμίζεται το ελάχιστο κέρδος που έχουμε, αλλά θα βάζουμε και από την τσέπη μας για να πληρώνουμε την τράπεζα. Αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, είναι ή να μας επιδοτήσουν το κόστος συντήρησης των POS ή να πάμε σε απελευθέρωση τιμών στα τσιγάρα ή να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους που έχουμε σήμερα. Διαφορετικά, δε θα είμαστε βιώσιμοι», ανέφερε.

    80 περίπτερα λιγότερα σε επτά χρόνια

    Η δύσκολη κατάσταση στον κλάδο αποτυπώνεται και στους αριθμούς με τον κ. Σίνδρο να λέει, ότι πριν από επτά χρόνια στα Ιωάννινα λειτουργούσαν 140 περίπτερα και σήμερα ο αριθμός τους είναι 55-60, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης ή οριστικής διακοπής λειτουργίας. «Μόνο το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν δέκα περίπτερα στο κέντρο της πόλης και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για να ανοίξουν κάποια έσω από αυτά», τόνισε.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ