Τετάρτη 29.06.2022
More

  Τεράστιες ποσότητες βροχής έπεσαν στο λεκανοπέδιο

  Τη Δευτέρα σε λίγες ώρες έπεσε το 80% της μέσης μηνιαίας ποσότητας βροχής του Ιανουαρίου

  Εξαιρετικά ασυνήθιστο ήταν το φαινόμενο που κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι τη Δευτέρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και ευρύτερα στην Ήπειρο, σχετικά με τη θερμοκρασία στη διάρκεια του 24ώρου.

  Σε αντίθεση με τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και της πορείας που καταγράφει ο υδράργυρος με την ανώτερη τιμή του να είναι το μεσημέρι και τη μικρότερη το βράδυ, τη Δευτέρα σημειώθηκε το αντίστροφο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, η μέγιστη θερμοκρασία στη διάρκεια του 24ώρου καταγράφηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο σταδιακά να πέφτει στη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στη μικρότερη τιμή του, το μεσημέρι! Είναι ένα από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας, απόρροια προφανώς και αυτό της κλιματικής αλλαγής.

  Η ποσότητα της βροχόπτωσης της Δευτέρας επίσης, ήταν τεράστια στο λεκανοπέδιο, όπου σε λίγες ώρες έπεσε το 80% της μέσης μηνιαίας ποσότητας βροχής του Ιανουαρίου. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το αποστραγγιστικό δίκτυο δε μπόρεσε να εκτονώσει τις ποσότητες αυτές και έτσι είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

  Πτώση της θερμοκρασίας, λίγα χιόνια

  Το σκηνικό του καιρού αλλάζει τις επόμενες ημέρες με τις βροχοπτώσεις να σταματούν, αλλά τον υδράργυρο να σημειώνει κατακόρυφη πτώση, και τους βοριάδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Από την Τετάρτη, ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει αισθητά, η πτώση αυτή θα γίνει μεγαλύτερη από την Πέμπτη, με τις μικρότερες θερμοκρασίες να φτάνουν στο μηδέν, ακόμη και στο λεκανοπέδιο, όμως το ενδεχόμενο χιονόπτωσης στην πόλη των Ιωαννίνων δε φαίνεται και τόσο πιθανό, αντίθετα με τις χιονοπτώσεις που αναμένονται σε περιοχές με ορεινό υψόμετρο.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ