Τρίτη 31.01.2023
More

  Κορυφαίος παίκτης πόκερ μιλά για την κλιματική αλλαγή

  Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, ενώ οι επιπτώσεις της διαμορφώνουν ήδη πολιτικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο. Η φετινή διάσκεψη COP27 που έγινε στην Αίγυπτο πριν από λίγες ημέρες και διήρκησε από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου, έληξε με έναν συμβιβασμό που πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα είναι αρκετός για να αποτρέψει την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, αφού είναι σαφές ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την προστασία του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

  Πολλά διάσημα πρόσωπα δίνουν τη φωνή τους στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με τον ΟΗΕ ως πρεσβευτής για την κλιματική αλλαγή, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τις ταινίες του για να φέρει το θέμα στην προσοχή του κοινού, με μια από τις πιο πρόσφατες, το Don’t Look Up, να υιοθετεί μια πιο σατιρική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ηθοποιός Mark Ruffalo έχει, επίσης, αφιερώσει άφθονο χρόνο μεταξύ των εμφανίσεων στις ταινίες της Marvel για να μιλήσει δημόσια για τη σημασία της κλιματικής αλλαγής τη σημερινή εποχή.

  Σήμερα, οι διασημότητες δεν προέρχονται μόνο από τη μουσική και την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και από διάφορους χώρους, όπως η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών. Με το διαδίκτυο να παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας και τις εφαρμογές για κινητά παντού γύρω μας, το διάσημο παιχνίδι καρτών πόκερ έχει γίνει εύκολα διαθέσιμο στον χρήστη και δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των παικτών. Οι παίκτες του πόκερ έχουν πλέον πολλούς οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να επηρεάσουν επίσης το κοινό τους για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Ο Daniel Negreanu είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

  Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας του πόκερ συμμετέχει εδώ και χρόνια στο World Poker Tour και χρησιμοποιεί τη φήμη που απέκτησε μέσω αυτού για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κατά μέτωπο. Ο Negreanu θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες πόκερ στον κόσμο, αλλά ενώ παίζει παιχνίδια υψηλού ρίσκου στα τραπέζια, δεν είναι πρόθυμος να κάνει το ίδιο με το περιβάλλον. Ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής του τον βοηθά να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα είτε βρίσκεται στο σπίτι του είτε στο δρόμο με άλλους επαγγελματίες του πόκερ, αλλά επίσης μιλά ανοιχτά για τη σημασία των αλλαγών που όλοι θα έπρεπε να κάνουμε προς όφελος του πλανήτη.

  Ο Negreanu λέει ότι τον επηρέασε βαθύτατα όταν είδε το An Inconvenient Truth του Al Gore. Έχει πει: «…η ταινία με επηρέασε βαθιά και ήθελα να κάνω κάτι γι’ αυτό». Αυτό σήμαινε ότι αντάλλαξε τα περισσότερα από τα αυτοκίνητά του με υβριδικά και ότι έγινε πιο ομιλητικός σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει την παραπομπή των ανθρώπων σε οργανώσεις με μεγαλύτερη κατανόηση και πόρους από τον ίδιο για περισσότερες πληροφορίες.

  Έχει, επίσης, επιμείνει στην επιθυμία του να δει περισσότερους ανθρώπους να κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στις επόμενες γενιές. Η παθιασμένη έκκλησή του να μετατοπιστεί η εστίαση της πολιτικής σε μια προθεσμία μέχρι το 2035 αντί για το 2050 είναι σύμφωνη με αυτό που πολλοί εμπειρογνώμονες προτρέπουν εδώ και χρόνια. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να παρέμβει και να το κάνει προτεραιότητα», λέει ο Negreanu, συνεχίζοντας να προτρέπει τους ανθρώπους να ασκήσουν πίεση στους εκλεγμένους αξιωματούχους τους για να πάρουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

  «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ηθικό ζήτημα», εξηγεί ο Negreanu στους οπαδούς και τους υποστηρικτές του. Επιδιώκοντας να μιλήσει απλά και με το πάθος που τον έχει οδηγήσει στην κορυφή της σκηνής του πόκερ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Negreanu τοποθετεί τον εαυτό του ως έναν κατανοητό, πρακτικό πρεσβευτή του αγώνα για την κλιματική αλλαγή. Προτρέπει όσοι τον παρακολουθούν στενά να ρίξουν μια ματιά στα γεγονότα και να πιστέψουν στην επιστήμη που κρύβεται πίσω από την κλιματική αλλαγή καταλήγοντας, ζοφερά αλλά με ακρίβεια, στο συμπέρασμα ότι «αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα πεθάνουμε».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ