Παρασκευή 29.03.2024
More

    Αποχρώσεις – Η ελληνική κοινωνία περιμένει πολλά από τα πανεπιστήμια

    Οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια είναι ένα νέο πρόβλημα. Το σύστημα της ελάχιστης βάσης και των συντελεστών που βάζουν οι σχολές στα μαθήματα, δημιουργεί το παράδοξο να μένουν κενές θέσεις από τον αριθμό των εισακτέων που έχει ανακοινωθεί πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Και μπορεί οι μέσοι όροι των κενών να μην μοιάζουν μεγάλοι, αλλά σε ξεχωριστές περιπτώσεις Τμημάτων, το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγάλο. Υπάρχουν Τμήματα με τους μισούς κι ακόμα λιγότερους εισακτέους σε σχέση με αυτούς που έχουν υπολογιστεί αρχικά.

    Δεν έχει σημασία να μπούμε σε αυτήν την αιώνια συζήτηση για το πόσα πανεπιστήμια χρειάζεται η χώρα και πόσοι πρέπει να σπουδάζουν. Είναι άλλωστε μία συζήτηση ιδεολογικοποιημένη και πολιτικοποιημένη στο έπακρο και σε καμία περίπτωση ουδέτερη και τεχνοκρατική όπως κάποιοι την παρουσιάζουν. Και έχει ιδιαίτερες κοινωνικές συνδέσεις οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

    Πολιτικά οι ευθύνες ανήκουν πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει συνεπώς να απαντήσει πώς μπορεί να λειτουργήσει μία σχολή με το 30% πχ των εισακτέων της. Τι θα γίνει σε τέσσερα χρόνια όταν αυτό το ποσοστό θα είναι και στη φάση της αποφοίτησης; Αν οι τοπικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς για απορρόφηση πτυχιούχων, είναι μεγαλύτερες από πού θα βρεθεί το επιπλέον επιστημονικό δυναμικό; Τι νόημα έχει να υπάρχουν πχ περιφερειακά πανεπιστήμια αν δεν μπορούν να στηρίξουν την περιβόητη «σύνδεση» με τις τοπικές αγορές, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές ανάγκες; Εκτός κι αν υπάρχει σε κάποιους κύκλους με δύναμη αποφάσεων, η πεποίθηση της δεκαετίας του ’50 ότι αρκούν μερικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Λιγότεροι φοιτητές μπορεί να σημαίνει μακροχρόνια και λιγότεροι καθηγητές, λιγότερος εξοπλισμός, λιγότερα επενδυτικά και ερευνητικά κεφάλαια. Μπορεί λέμε… Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να υπογράφει σήμερα ότι το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων θα είναι εξασφαλισμένο; Αν δεν μπορούν να το υπογράψουν γιατί ασχολούνται με πολιτικές;

    Και κάτι τελευταίο: Στην Ελλάδα το πανεπιστήμιο είναι λαϊκός και δημοκρατικός θεσμός. Ανοιχτός στην κοινωνία με πολλούς φοιτητές, καθηγητές, υπαλλήλους. Η ελληνική κοινωνία περιμένει από τα πανεπιστήμια να της δώσουν ώθηση ανάπτυξης και ευημερίας. Άλλωστε οι επιτυχίες των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό αποδεικνύουν πόσο καλή δουλειά γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε κυβέρνηση συνεπώς οφείλει να κάνει αυτά τα πανεπιστήμια βιώσιμα και ακόμα καλύτερα. Και θα πρέπει να ανησυχεί όταν μειώνονται οι φοιτητές τους.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ