Σάββατο 25.05.2024
More

  Στόχος η ενημέρωση για την πρόληψη

  Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης

  Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.  Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη.

  Με τη λέξη «καρκίνο», όπως μας εξήγησε ο γιατρός και πρόεδρος της Αντικαρκινικής- Παράρτημα Ιωαννίνων Βαγγέλης Γκόλας,  χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV). Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου.

  «Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

  -Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους

  -Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας

  -Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο

  -Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου», αναφέρει ο κ. Γκόλας εξηγώντας ότι σαν παράρτημα της Αντικαρικινικής θα προσπαθήσουν και σχεδιάζουν δράσεις ενημέρωσης στο κοινό προκειμένου όλοι από μαζί να ενισχύσουμε τόσο την γνώση όσο, κυρίως, την πρόληψη και την εξέταση.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ