Τετάρτη 10.08.2022
More

  Αποχρώσεις – Ανάγκες συντήρησης των υποδομών αλλά και… οικονομία

  Όλο και πιο συχνά ανακοινώνονται μεγάλα προγράμματα συντήρησης των υποδομών. Και πάλι καλά που ανακοινώνονται γιατί ούτε η επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων είναι δεδομένη, ούτε εύκολη είναι η διαχείριση των προγραμμάτων αν κρίνουμε κι από τις μεγάλες καθυστερήσεις που εμφανίζει η κυβέρνηση ακόμα και σε προγράμματα που η ίδια είχε ανακοινώσει όπως το «Αντ. Τρίτσης» πριν από μία τριετία.

  Τα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χτες για τη συντήρηση των σχολείων της πόλης είναι πολύ μεγάλο ποσό. Μεγάλο, αλλά αναγκαίο. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν επαρκεί για όλες τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Και είναι ποσά που δείχνουν πόσο δύσκολη η κατάσταση. Γιατί φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε ένα χρονικό σημείο που συσσωρεύονται τα προβλήματα συντήρησης σε υποδομές που κατασκευάστηκαν παλιότερα όταν υπήρχε ίσως και μεγαλύτερη ευχέρεια. Και συντήρηση δεν σημαίνει παρά η εγρήγορση του οργανωμένου κράτους ώστε να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

  Τα πρώτα μεγάλα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται με την αρχή της οικονομικής κρίσης όταν άδειασαν και τα κρατικά ταμεία. Τα σημάδια των μειωμένων κρατικών πόρων φαίνονται και σήμερα, όταν ακούμε για τα κενά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Πόρων. Και μην ξεχνάμε ότι προστέθηκαν κι άλλες κρίσεις όπως της πανδημίας που επέβαλαν και νέο προσδιορισμό προτεραιοτήτων με την ενίσχυση πια του συστήματος Υγείας.

  Τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις συντήρησης. Ήδη ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει προς τα εκεί, προς «επούλωση» των πληγμάτων που έχει δεχτεί η χώρα, όπως με το έργο οδικής ασφάλειας και συντήρησης του οδικού δικτύου της χώρας.

  Και διαφαίνεται ήδη και το νέο επίπεδο στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα έργα, αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας και της «έξυπνης» χρήσης ώστε να μην χρειάζονται σύντομα νέα συντήρηση. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε στο μέλλον, με δεδομένο ότι ποτέ δεν θα είναι επαρκείς οι δημόσιοι πόροι και πρέπει να γίνονται τα μέγιστα με ταυτόχρονη οικονομία.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ