Πέμπτη 18.08.2022
More

  Αποχρώσεις – Ας σταματήσει κάποτε το αιώνιο τσουκ τσουκ για την πόλη

  Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοινώνει κατά καιρούς έργα που στοχεύουν σε μία πιο ήπια κυκλοφοριακή κίνηση των αυτοκινήτων με μεγαλύτερο χώρο στους πεζούς. Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζει το ΣΒΑΚ που είναι το πιο επικαιροποιημένο σχέδιο και το κατάλληλο θεσμικό εργαλείο για αυτούς τους σκοπούς ενώ αξιοποιεί και άλλα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθήσει τα έργα, όπως στην περίπτωση της ανάπτυξης της χρήσης του ποδηλάτου.

  Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τέτοια έργα, το αντίθετο. Άλλωστε η κατάσταση στο κέντρο της πόλης ενίοτε γίνεται γραφική όταν αναγκάζεσαι να περπατάς πχ στο οδόστρωμα της 28ης Οκτωβρίου γιατί ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης δεν έχει πεζοδρόμια για τους κατοίκους της. Για να μην πούμε για το διπλοπαρκάρισμα που είναι μία διαχρονική πατέντα που διαλύει κάθε καλό σχέδιο.

  Τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης τα ξέρουμε. Αν τα δούμε από λίγο πιο μακριά, αφορούν μια άλλη, παλιότερη πόλη, άλλων λογικών, τότε που πάρκαρες έξω από το μαγαζί για να ψωνίσεις ή που χρειαζόσουν αυτοκίνητο για να πιεις καφέ ή να κάνεις επίδειξη… το ίδιο το αυτοκίνητο.

  Σήμερα στο κέντρο της πόλης βγαίνουμε για να κάνουμε τις δουλειές μας, για μαθήματα, για να πάμε στον γιατρό ή να ψωνίσουμε, αλλά και για αναψυχή ή πρόσβαση σε κάποιο πολιτιστικό γεγονός. Όπως όλες οι πόλεις. Που σημαίνει ότι έχουμε κάπου παρκάρει οργανωμένα και έχουμε πολύ ελεύθερο δημόσιο χώρο για να κινούμαστε. Όλοι μας, ακόμα και όσοι ίσως δεν περπατάνε γρήγορα ή έχουν ένα αμαξίδιο, κάθε πολίτης.

  Το ότι οι πόλεις μας έχουν προβλήματα δεν σημαίνει ότι και οι λύσεις πρέπει να ακολουθούν τον ράθυμο χρόνο που γέννησε τα προβλήματα. Σήμερα χρειάζεται να μπει η πόλη σε ένα ηλεκτρικό σοκ, να ανέβει σε ένα κύμα και να σερφάρει μια για πάντα σε ένα διαφορετικό κύμα. Οι αποσπασματικές λύσεις, το πότε θα βγει ένα πρόγραμμα, το να μη τα χαλάσουμε με τις εκλογικές μας πελατείες, τα «είχα δει μια φορά στο εξωτερικό» και οι εκσυγχρονισμοί, αυτό το αιώνιο τσουκ τσουκ που μας έχουν συνηθίσει οι δήμαρχοι 30 χρόνια τώρα, κάποτε πρέπει να μετατραπεί σε μία ριζική τομή που θα αλλάξει και θα εκσυγχρονίσει την πόλη.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ