Παρασκευή 23.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Η οικονομική πολιτική να έρθει κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων

  Αρκετοί είναι ήδη οι επαγγελματικοί κλάδοι που ζητάνε αλλαγές στα κριτήρια ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την περίοδο μέσω της Περιφέρειας. Αυτό όμως σημαίνει ότι το πρόγραμμα προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, είχε αποτέλεσμα ήδη από την ανακοίνωσή του. Και είναι λογικό γιατί πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απαντά στις κρίσιμες ανάγκες της αγοράς, που δεν είναι άλλες από την άμεση διοχέτευση ρευστότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαριές συνέπειες από την πανδημία. Έστω και πρόσκαιρα.

  Η έκτακτη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τον Μάρτιο και μετά κρίθηκε αυστηρά και από εμάς εδώ και από άλλες πλευρές, κυρίως γιατί δεν ασκούσε οριζόντιες παρεμβάσεις με ζεστό χρήμα στο χέρι. Κύριο στόχο είχε τη μεσοπρόθεσμη αντοχή της αγοράς και τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι ως ένα βαθμό κατάφερε να αναχαιτίσει τα μαζικά λουκέτα και παράλληλα να μην αφήσει να χαθεί η κατανάλωση, στην οποία πάντως βοηθάνε πιο αποφασιστικά οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις. Ο περιορισμός επιπλέον της κίνησης και η καραντίνα ευνόησαν την αποταμίευση.

  Αν όμως τον Μάρτιο η αγορά χρειαζόταν χρήμα, μία φορά, το χρειάζεται πλέον σήμερα 10 φορές και τον ερχόμενο Μάρτιο θα το χρειάζεται 100 φορές. Πλέον περνάμε σε μία μακρά περίοδο που θα χρειαστούν αντοχές, έναν μαραθώνιο που απαιτεί μεγάλες εμβέλειας παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει ανάκαμψη από το 2022.

  Η προετοιμασία για αυτήν τη μακρά περίοδο προϋποθέτει σήμερα να έρθει κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων η πολιτική για την οικονομία, να ακούσει τις ανάγκες των επαγγελματιών και των εμπόρων και να δράσει άμεσα, ακόμα και αν ίσως έχει διαφορετικές στρατηγικές αντιλήψεις για το μέλλον. Σε αυτή τη φάση το πιο κρίσιμο είναι η γείωση στην πραγματικότητα και οι συνεργασίες όλων με όλους, αν θέλουμε η άνοιξη και το καλοκαίρι να μας βρει και όλους ενεργούς.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη»

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης

  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ξημερώματα τίθεται από το Σάββατο σε ισχύ για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου   

  Θετικά και αρνητικά νέα από τις αναλύσεις στα λύματα

  Ανίχνευση κορωνοϊού μεν, αλλά και χωρίς ίχνη περιοχές που είχαν δώσει θετικό σήμα παλιότερα

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.