Δευτέρα 18.10.2021
More

  Αποχρώσεις- Το ισχυρό αποτύπωμα ενός Γιαννιώτη

  Εκδήλωση μνήμης την Τετάρτη το βράδυ από τον Δήμο  Ιωαννιτών,  το Πνευματικό Κέντρο και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή για τον Σπύρο Σπέγγο που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες.

  Ο Μωυσής Ελισάφ, ο Ναπ. Μάργαρης, πρόεδρος του Ιδρύματος, ο Γεώργιος Ντίνος και η Αναστασία Γιογλή, Δικηγόροι  και Πρόεδροι  του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στο παρελθόν, αναφέρθηκαν στη ζωή του Σπύρου Σπέγγου η οποία ταυτίζεται με την ζωή της πόλης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ως και τις μέρες μας. Και τι ζωή! Γεμάτη προσφορά από πολλές θέσεις, μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πόλη, την πολιτική, τη δικηγορία. Και με το χαμόγελο στα χείλη, με μετριοπάθεια, ευγένεια και με αποθέματα μοναδικής καλλιέργειας.

  Η δική μου συνεισφορά ήταν η αναφορά σε εκείνη την παρέα των νέων που το 1943 -44 μέσα από την ΕΠΟΝ, με τη δύναμη της νιότης και την αγάπη για τη λευτεριά, αγωνίστηκαν στην πόλη κατά των κατακτητών.

  Όταν συνάντησα ένα μέρος αυτής της παρέας πριν από παραπάνω δέκα χρόνια, είδα ότι ο Σπύρος Σπέγγος γνώριζε τα πάντα και τους πάντες επέλεγε όμως να δώσει κυρίως το άρωμα της εποχής και ένα γενικό περίγραμμα των ανθρώπων.

  Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν μπορείς να αντιληφθείς την ιστορία μέσα από τα βιογραφικά ή την αποδελτίωση των εφημερίδων και των γραπτών πηγών.

  Κι αυτό που χάνεται με τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, είναι και η ζώσα μνήμη τους, η εμπειρία της ζωής που είναι κρίμα που δεν έχουμε βρει ακόμα τους τρόπους ώστε να τη διατηρούμε έστω και ως μαρτυρία για τα Γιάννενα μέσα στο χρόνο.

  Τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται, υπάρχει ακόμα η αγωνία και το ενδιαφέρον να κρατήσουμε ό,τι είναι δυνατό και ειδικά με την περίπτωση ανθρώπων που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα όπως στην περίπτωση του Σπ. Σπέγγου.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ