Τετάρτη 28.02.2024
More

  Προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά

  Οδηγίες των πνευμονολόγων για τον καύσωνα

  Δύσκολες είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες για όλους και ειδικά για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούμε όλοι να διαχειριστούμε.

  Ηλικιωμένοι και παιδιά είναι οι δυο κατηγορίες που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς και χρειάζεται προσοχή.

  Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της απευθύνει σύσταση και δίνει οδηγίες στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στους πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας και λαμβάνουν αγωγή. Η πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Ηπείρου Μαρία Μανιάτη εξήγησε ότι θα πρέπει αφενός να ληφθούν μέτρα και αφετέρου να επικρατήσει ψυχραιμία και να υπάρξει διαχείριση καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ασυνήθιστες για την εποχή.

  Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, θερμές αέριες μάζες θα προκαλέσουν καύσωνα, με «40αρια» να κάνουν αφόρητη την ατμόσφαιρα. «Καλούμε τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη. Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

  Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

  Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού» επισημαίνει μεταξύ άλλων η κα Μανιάτη.

  Τέλος, καλεί όλους να έχουμε κοντά τους νερό, να χρησιμοποιούν καπέλο και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τις μεσημεριανές ώρες. «Είμαστε μεσογειακή χώρα είναι λογικό ότι θα έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες. Με προσοχή όλα θα πάνε καλά», κατέληξε η κα Μανιάτη.

  Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους

  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.

  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

  Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ