Πέμπτη 02.05.2024
More

    Έρευνα για το φοιτητικό κίνημα και την περίοδο της δικτατορίας στα Γιάννενα

    Θετικός είναι ο απολογισμός από τον κύκλο εκδηλώσεων που έγινε από τους ιστορικούς  του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να τιμηθεί η εξέγερση του  Πολυτεχνείου και να τροφοδοτηθεί ένας ευρύτερος αναστοχασμός για τη σημασία του  ιστορικού γεγονότος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

    Στις 16/11, στον φιλόξενο χώρο του Photometria Photography Center, οι  φοιτήτριες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις  πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του  1960 μέσα από σειρά ομιλιών που επιμελήθηκαν οι ιστορικοί Άννα Μαχαιρά, Λάμπρος  Φλιτούρης και Νίκος Αναστασόπουλος. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στην αναδρομική  έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα «Εδώ  Πολυτεχνείο».

    Στις 22/11, σε μια ζεστή και συγκινητική εκδήλωση που φιλοξένησε το Πνευματικό  Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», η φιλόλογος Βούλα Σκαμνέλου και ο δικηγόρος Γιώργος Μάκης, η ζωή των οποίων συνδέθηκε με τις  σημαντικότερες στιγμές της αντιχουντικής δράσης στα Γιάννενα, μοιράστηκαν με ένα

    πολυπληθές κοινό αναμνήσεις και εικόνες από την περίοδο 1967-1974. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, και στην οποία συμμετείχαν, επίσης, οι ιστορικοί Άννα Μαχαιρά, Νίκος Αναστασόπουλος και Λάμπρος Φλιτούρης, έγινε σαφής η επιθυμία, ειδικότερα από την  νεότερη γενιά, να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία του αντιδικτατορικού φοιτητικού  κινήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Τέλος, στις 29/11, η ιστορικός Λήδα Παπαστεφανάκη και ο μεταπτυχιακός  φοιτητής σύγχρονης ιστορίας Χάρης Καλαμπόκης παρουσίασαν, στον Πολιτιστικό  Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών, το βιβλίο του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολυμέρη Βόγλη «Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα,  πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2022).

    Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος,  παρουσία του συγγραφέα, αναδείχθηκαν οι ποικίλες μορφές αντίστασης κατά της  δικτατορίας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον δυναμικό χαρακτήρα που έλαβαν κάποιες  από αυτές.

    Όπως αναφέρει η Λήδα Παπαστεφανάκη, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Τομέα Ι.Ν.Χ. και του Π.Μ.Σ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία:

    Συμπερασματικά, οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Τομέα Ιστορίας  Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απευθύνονταν στο ευρύ κοινό της πόλης, είχαν ως  φιλοδοξία, αφενός, να καταστήσουν καλύτερα γνωστές καίριες όψεις της στρατιωτικής  δικτατορίας και, αφετέρου, να θέσουν βασικά ερωτήματα για την εποχή και τα υποκείμενα  της αντιστασιακής δράσης κατά της Χούντας.

    Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκτιμά ότι οι τρεις αυτές εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση τεκμηρίων και μαρτυριών τόσο για τα Γιάννενα της εποχής όσο και ειδικότερα για το φοιτητικό κίνημα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στη λογική αυτή το Τμήμα Ιστορίας  και Αρχαιολογίας, και ειδικότερα ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, δεσμεύονται να  συνεχίσουν τις δημόσιες δράσεις και να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες για την  διάσωση των τεκμηρίων και μαρτυριών και τη διάχυση της επιστημονικής ιστορικής  γνώσης στο δημόσιο χώρο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ