Παρασκευή 03.05.2024
More

    Κραυγή αγωνίας από τον διοικητή του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ

    Σοβαρά ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας υπάρχουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ΠΓΝΙ, όπως αναδεικνύονται στο έγγραφο του διοικητή του Τμήματος με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου που έχει ως αποδέκτες τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και το οποίο κοινοποιείται στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου. Η κατάσταση λειτουργίας του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτής κατάστασης για ένα νοσοκομείο που δέχεται εκατοντάδες ασθενείς σε κάθε εφημερία, σε χώρους που κρίνονται ανεπαρκείς, αφού είναι κατακερματισμένο σε διάφορους ορόφους και κτίρια.

    Η κατάσταση στο ΤΕΠ αναδείχθηκε και μέσα από την πολύ πρόσφατη υπόθεση που ανέδειξε η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 19 Δεκεμβρίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, μετά την απόφαση (;) του ΠΓΝΙ να μην κάνει αποδεκτή τη χρηματοδότηση των 2,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του ΤΕΠ, αξιώνοντας ένα ποσό 13 εκ. ευρώ.

    Για το θέμα αυτό άλλωστε έχει κατατεθεί και Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη, ενώ θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

    Στο έγγραφό του ο διευθυντής του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ Αθανάσιος Κιτσάκος τονίζει ότι υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν ανάλογα και να τύχουν της δέουσας προσοχής από τη διοίκηση και κάθε αρμόδιο φορέα. Η πρώτη είναι η παντελής έλλειψη χώρων στο ΤΕΠ και η διασπορά του σε επτά διαφορετικά σημεία, κάτι επικίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, που μεταφέρονται μέσω διαδρόμων και ασανσέρ σε άλλο όροφο ακόμη και για απεικονιστικές εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο.

    «Αποτέλεσμα είναι οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς που επιδεινώνονται, να κινδυνεύει η ζωή τους καθότι είναι μακριά από την ασφάλεια της ανάνηψης του ΤΕΠ. Ασθενείς λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων «αποστέλλονται» ασυνόδευτοι μέσω δαιδαλωδών διαδρομών στα υπόλοιπα τμήματα. Το μισό από το κύριο ΤΕΠ λειτουργεί σε εξωτερικό περιβάλλον σε κοντέινερ όπου ασθενείς και προσωπικό είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Η εικόνα δε κατά την εφημερία είναι αποκαρδιωτική καθώς οι στοιβαγμένοι στην αίθουσα αναμονής (20Χ5) ασθενείς και συνοδοί πρέπει να ανοίξουν διάδρομο για να περάσουν τα φορεία με ανακοπή και τραυματίες που αιμορραγούν. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και βοηθητικό είναι μεγάλες για μακρύ χρονικό διάστημα.

    Σε κάθε εφημερία η έλλειψη τραυματιοφορέων οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση διακίνησης ασθενών είτε από τα ασθενοφόρα είτε για να εκτελεστούν εξετάσεις είτε να μεταφερθούν στις κλινικές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κιτσάκος.

    Στο τελευταίο σκέλος της επιστολής του ο διευθυντής του ΤΕΠ αναφέρεται σε όσα η πρώην υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε πει μπροστά τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, ότι το ΤΕΠ είναι απαράδεκτο μικρό και πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κτιριακή του επέκταση.

    «Με αφορμή τα λόγια της υφυπουργού δημιουργήσαμε τα σχέδια επέκτασης του ΤΕΠ τα οποία κατατέθηκαν ολοκληρωμένα πριν από επτά μήνες», αναφέρει ακόμη ο κ. Κιτσάκος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ