Πέμπτη 18.08.2022
More

  Αποχρώσεις – Η αγωνία μπροστά στον διακόπτη του ρεύματος 

  Αν ρωτήσεις σήμερα τους Έλληνες πόσο έτοιμοι είναι να κάνουν οικονομίες στη θέρμανση τον χειμώνα ώστε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη πιθανά σχέδια της Ρωσίας για ενεργειακό μπλακ άουτ μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, ίσως αρχικά να μην γίνει καν κατανοητό το ερώτημα.

  Για πολλούς στην Ελλάδα ο πόλεμος είναι κάτι μακρινό. Αλλά και οι πιθανές «θυσίες» που θα απαιτηθούν έρχονται πάνω σε ένα υπόστρωμα πολλών ακόμα θυσιών που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία από το 2010 και μετά. Η Ελλάδα πλήρωσε κυριολεκτικά τις ευρωπαϊκές πολιτικές κατά της κρίσης και άκουσε και ουκ ολίγα από άλλους Ευρωπαίους για τους «τεμπέληδες Έλληνες» και τα «δανεικά» κλπ. Τα έλεγαν και μερικοί Έλληνες.

  Όμως οι παλιές ιστορίες, όσο νωπή κι αν είναι η μνήμη τους, δεν αρκούν για να απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα. Υπάρχει όντως πρόβλημα με την επάρκεια της τροφοδοσίας ενέργειας. Αλλά ακόμα κι αν υπάρξει εξασφάλιση παροχής φυσικού αερίου, οι τιμές είναι πια υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα των οικονομιών. Άρα κάτι πρέπει να γίνει.

  Και το κρίσιμο είναι να γίνει με συντονισμένο τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Με τις κατάλληλες όμως εξαιρέσεις και μέριμνες ώστε ο ανταγωνισμός και οι συνθήκες ελεύθερης αγοράς στο εσωτερικό της ΕΕ να μην στραγγαλίσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες. Πολύπλοκο το πρόβλημα αλλά πολύ υπαρκτό ταυτόχρονα. Όταν το να πατάς τον διακόπτη για να ανάψει το φως, είναι πρόβλημα, τότε πρέπει να βρεθούν λύσεις.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ