Τετάρτη 30.09.2020
More

  Αποχρώσεις- Το ίδιο παραγωγικό μοντέλο με επιδότηση της υπο-απασχόλησης

  Μέσα στην αμηχανία και την αγωνία για το μέλλον που αφήνει σταδιακή απομάκρυνση από τις συνθήκες εγκλεισμού που προηγήθηκε, περισσεύει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Αν και πολλά χρόνια τώρα συζητάμε αυτή τη μετάβαση που ποτέ δεν έρχεται όπως την περιμένουμε. Θυμάμαι ότι ήδη από το ’90 συζητούσαμε για τη μεταβατική περίοδο που άνοιγε υπό το φάσμα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και τη συντριβή του σοβιετικού μοντέλου. Τότε που τελικά δεν ήρθε το τέλος της ιστορίας, όπως κάπου είδα να σχολιάζει πρόσφατα και ο Μπαράκ Ομπάμα.

  Όπως δεν θα συμβεί κι αυτό που πολλοί ευχήθηκαν τις μέρες της καραντίνας. Να βγούμε με την επίγνωση ότι πρέπει να αλλάξουν όλα. Να αλλάξουν τόσο ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τόσο δύσκολη θέση ξανά.

  Σιγά σιγά, όσο περνάνε οι μέρες της «κανονικότητας» καταλαβαίνουμε ότι περισσότερο προς τα πίσω πάμε, στην επιστροφή στα παλιά, παρά σε κάποια ρήξη με το παρελθόν και σε άνοιγμα σε νέες προκλήσεις.

  Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα νέα προγράμματα για την οικονομική ανάκαμψη προβλέπουν μόνο περιορισμό της εργασίας και υποβάθμισής της (μερική απασχόληση, αναστολή σύμβασης κλπ) και όχι για παράδειγμα κλείσιμο επιχειρήσεων και υπηρεσιών που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και εντέλει αντιπαραγωγικές. Στοχοποιείται ακόμα η εργασία ενώ κατά τη μεγάλη κρίση φάνηκε ότι η ελληνική οικονομία έπασχε από δομικά προβλήματα όπως τα πελατειακά δίκτυα, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, οι εξαρτημένοι από το κράτος συνεταιρισμοί, οι απαρχαιωμένες επιχειρήσεις χωρίς τεχνολογία και ένταση εργασίας, η απουσία σύνδεσης της καινοτομίας με την παραγωγή, η αδυναμία να αναβαθμίσουμε την πρωτογενή παραγωγή με ποιοτικά προϊόντα.

  Περάσαμε 10 χρόνια στη μεγάλη κρίση και δεν αλλάξαμε παραγωγικό μοντέλο, αλλά ούτε πολιτικό και διοικητικό μοντέλο. Και τίποτα δεν μας διαβεβαιώνει ότι και τα νέα 32 δισ. του νέου Ταμείου Ανάπτυξης δεν θα πέσουν μέσα στην ίδια «μαύρη τρύπα» του κομματισμού και της αντιπαραγωγικής οικονομίας μας. Ακούμε ακόμα ευχολόγια και βλέπουμε να νομοθετείται μόνο η απαξίωση της εργασίας και η επιδότηση της υπο-απασχόλησης. Σαν μην πέρασε μια μέρα από το 2010.

  Στοχοποιείται ακόμα η εργασία ενώ κατά τη μεγάλη κρίση φάνηκε ότι η ελληνική οικονομία έπασχε από δομικά προβλήματα όπως τα πελατειακά δίκτυα, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα,

  + Πεζοδρόμηση. Όχι μόνο δοκιμαστική πεζοδρόμηση στο παραλίμνιο αλλά ίσως και πεζοδρόμηση για κάποιο διάστημα κεντρικών δρόμων όπως μία λωρίδα της 28ης Οκτωβρίου, χρειάζεται η πόλη αν θέλει να προσελκύσει τον κόσμο ξανά στην αγορά και έξω στην πόλη, αν θέλει να αποκτήσει, να ενθαρρύνει την κίνηση. Για τα αυτοκίνητα υπάρχουν πια πάρκινγκ και στη λίμνη και στο κέντρο. Το ζήτημα είναι να βγει ο κόσμος έξω και για λόγω υγείας, να περπατήσει, αλλά και για λόγους οικονομίας, να ξαναβρεί την επαφή του με την πόλη.

  – Πρόταση. Να υποστηρίξω όσους είναι κατά της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών. Δεν έχει νόημα ο Δήμος να αποφεύγει το πρόβλημα κάθε φορά αναθέτοντας υπηρεσίες σε ιδιώτες. Όμως και όσοι είναι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών πχ της καθαριότητας πρέπει να έχουν και σχέδιο και πρόγραμμα. Το να διορίσει απλώς το κράτος, δεν είναι πια αίτημα ικανό να αλλάξει τα πράγματα. Θέλει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. Και δεν τη βλέπουμε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Οκτώ νέα κρούσματα στα Ιωάννινα και ένα στην Πρέβεζα

  Εννέα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στην Ήπειρο

  Έκρηξη κρουσμάτων: 416 το τελευταίο 24ωρο

  416 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Ποιοι θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το αντιγριπικό εμβόλιο και πότε

  Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του την εγκύκλιο για τις κατηγορίες ατόμων που πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά της γρίπης

  Η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ιόνια

  Πολλοί οι αστερίσκοι, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη

  Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα της πόλης

  Κρίσιμα για το λεκανοπέδιο η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η Τεχνόπολη Με μία γενική, αλλά και επιμέρους αναφορές σε ζητήματα μείζονος σημασίας για το...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.