Τετάρτη 01.05.2024
More

    Financial Times: Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

    Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ολοένα στενότερων δεσμών μεταξύ Πεκίνου-Μόσχας

    Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς είχε ζητήσει η Ρωσία.

    Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές αυτές, ο Λιου Πενγκγιού, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι δεν γνώριζε τυχόν προτάσεις ότι η Κίνα μπορεί να είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία.

    «Η Κίνα ανησυχεί βαθιά και θλίβεται για την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πενγκγιού. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί και η ειρήνη θα επανέλθει σύντομα.

    Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταβαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Γιανγκ Τζιέτσι, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

    Ο Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.

    Ο Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα. Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι ο πρόεδρος Ξι Τζιπίνγκ είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Πούτιν.

    Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πλησιάζουν ακόμη περισσότερο.
     

     

    Με πληροφορίες Financial Times

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ