Κυριακή 26.05.2024
More

    Αποχρώσεις- Όταν ο Δούναβης έφερνε βιβλία στον Καποδίστρια 

    Το 1810 ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος βρίσκεται στην Πετρούπολη της Ρωσίας, έχοντας εγκαταλείψει την περιοχή του μετά την επάνοδο των Γάλλων στα Επτάνησα. Με υπόδειξη του Τσάρου, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσίας, Μητροπολίτης Ουγγαροβλαχίας στο Βουκουρέστι στο οποίο και φτάνει τον Μάιο του 1810 μαζί με τον αδερφό του Χριστόφορο, που ορίζεται αυλικός σύμβουλος και τον Δημήτριο Μόστρα, επίτιμος σύμβουλος.

    Ο Ι. Καποδίστριας που αναζητούσε μία υψηλή θέση στη Διπλωματία της Ρωσίας στην Πετρούπολη έχει στενή σχέση με τον Ιγνάτιο και τον Μόστρα και αλληλογραφούν. Στις 2 Ιουλίου 1811 σε μία επιστολή του προς τον Μόστρα τον παρακαλεί να του προμηθεύσει μερικά βιβλία., αφού τον ευχαριστεί για δύο εφημερίδες που έλαβε. Περιγράφει δε και τη διαδρομή που θα κάνουν τα βιβλία:

    «Από Βιέννης ευκόλως και οικονομικώς διά του δουνάβεως εις Βουκουρέστιον, έρχονται και από το Βουκουρέστιον εις Μόσχαν και Πετρούπολιν ουχί αδύνατον να μοι τα στείλληται. Με υποχρεώνεται εάν ευθύς δώσητε την προσταγήν και εάν εις  ολίγον διάστημα καιρού αυτή λάβη την εκπλήρωσιν της. Περί της δαπάνης μοι γράφετε και την εγχειρίζω τω Διαμαντή, τω  Δομπόλλη ή ω τινί αγαπάτε».

    Κι αφού προσέξουμε ότι ο Δομπόλης κάλυπτε τα έξοδα των βιβλίων, αναφέρονται και τα βιβλία που ζήτησε:

    Άνθιμου Γαζή, Λεξικόν ελληνικόν, Κονδιλλιάκ και Σοάνιον και της εκδιδόμενης εγκυκλοπαίδειας όσα εξεδόθησαν.

    Από το “Ιωάννης Α. Καποδίστριας. Η γένεση του ελληνικού κράτους” του Γρ. Δάφνη (Το Βήμα 2021)

    Με άλλα λόγια, όποιος ήθελε να διαβάσει, διάβαζε. Και οι μεγάλοι δρόμοι του εμπορίου στην Ευρώπη, βοήθησαν να διαδοθεί η ελληνική Παιδεία.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ